Banjalučanin sakupio i izložio 500 starih radio aparata

Iako je hobijem sakupljanja starih radio-aparata počeo da se bavi slučajno, Vladimir Ljevar iz Banjaluke je za 37 godina uspio da sakupi kolekciju od oko 500 radio-aparata.

antikvitetnia_radio_aparati_banjaluka_1

“Nisam imao u planu kada sam počeo da skupljam da ću imati 500 komada”, rekao je Ljevar.
Kako je ispričao, do toga je došlo spletom okolnosti, jedan radio-aparat je imao u kući, pripadao je njegovom ocu, a zatim je dobio jedan od komšije i dva kupio.
“Prije je bio jako čest slučaj da se na pijaci, na buvljaku, naleti na stari radio-aparat i odatle potiče većina ove kolekcije. To su buvljaci, prije rata naravno, iz Pančeva, Zagreba Novog Sada i Beograda”, rekao je Ljevar jednom banjalučkom kafiću, u kojem je izložena polovina njegove kolekcije.
f1193-antikvitetnia_radio_aparati_banjaluka_4 (1)
Izloženi dio kolekcije nije izabran po ljepoti ili starosti, jer su svi napravljeni između 1918. i 1950. godine, a za ostatak kolekcije nije bilo prostora, pa ih Ljevar čuva po podrumima i tavanima.
“Problem skladištenja ovih aparata je što su gabaritni i moraju se čuvati da se ne oštete. S njima moraš kao s malim djetetom”, ispričao je ovaj kolekcionar.
Tačan broj primjeraka u kolekciji nije mu poznat, ali je siguran da ih ima oko 500. Poklanjao ih je i prijateljima koji su ga za to zamolili.
“Imam ih dosta, jedan ili deset mi ne znači, bez obzira što za svaki znam i gdje sam ga nabavio, nisam ih kupovao po 50 ili 100. Žao mi je što nemam veći prostor da ih sve izložim. Ovo je, bez lažne skromnosti, prilično solidna kolekcija, mada znam iz bivše Jugoslavije kolekcionara koji imaju reprezentativne kolekcije”, kaže on.
Svaki radio-aparat ima svoju priču
Govoreći o ulozi radio-aparata u ranijem periodu Ljevar je naveo da su oni bili članovi porodice, prozor u svet i komadi namještaja.
“Svaki ovaj radio-aparat može da priča priču o sudbini jedne porodice. Svaki od njih je svjedok kojekakvih događanja. Samo on zna šta se dešavalo u toj kući i porodici. Radio-aparat je čudo, zavisi s koje strane mi to gledamo, nije to samo komad namještaja koji je služio da čovjek dobije informacije”
antikvitetnia_radio_aparati_banjaluka_16
Govoreći o cijenama radio-aparata, Ljevar je istakao da su oni sada sve rjeđi i sve skuplji. “Ima primjeraka na kojima se u ovom momentu, kada bi se prodavali putem interneta, može zaraditi pet do sedam hiljada eura. Nema ih puno takvih, ali ih ima”, rekao je Ljevar i dodao da kada je u pitanju kupovina na pijacama bez 100, 200 konvertibilnih maraka se ne može naći iole očuvan aparat.
Kao deca koja sakupljaju sličice
Sarađuje s drugim kolekcionarima, a sebe i kolege poredi s djecom koja razmjenjuju sličice. “Kolekcionarska praksa, ništa novo, samo što je to malo krupnije, a i mi smo stariji ljudi, pa izgleda malo djetinjasto”, kaže on.
Autor: Anadolija