Zaboravljeni VIDEO : Amerikaci su 1939 klicali Hitleru !

Na internetu se pojavio snimak gotovo zaboravljenog mitinga, organizovanog u Njujorku 20. februara 1939. na kom je 20.000 ljudi izvodilo nacistički pozdrav ispred zastave SAD i slike Džordža Vašingtona okićene kukastim krstovima.

naci_miting_sad

Lider mitinga Fric Kun, Amerikanac njemačkog porijekla, tokom zakletve zastavi odrekao se “jevrejskih medija” i pozvao da se “Amerika vrati američkom narodu…” i postane “bela”.
Sedmominutni snimak koji je režirao Oskarom nagrađen dokumentarista Maršal Kari zapravo je spoj više fragmenata snimljenih u Medison Skver Gardenu. Miting je prekinut kada je Isador Grinbaum, 26-godišnji Jevrejin iz Bruklina istrčao na scenu. On je tada bačen u masu i pretučen, prije nego što je policija stigla. Kao da to nije bilo dovoljno, kažnjen je za nedolično ponašanje novčanom kaznom u iznosu od 25 dolara (današnjih 431).
Deo Kunovog govora koji nije prikazan u filmu, ističe oca Kolina, čije su radio emisije hvalile Hitlera i Musolinija i imale publiku od oko 30 miliona ljudi“, kaže autor filma.
Henri Ford i Čarls Lindberg izrazili su svoja antisemitska uvjerenja, a medijski mogul Vilijam Rendolf Herst je izjavio: ‘Kad god čujete da je neki istaknuti Amerikanac nazvan fašistom, zapravo je riječ o lojalnom građaninu koji se zalaže za amerikanizam”.

Možda je imajući to u vidu, Kari istakao izjavu novinara “New York Times” iz tog vremena Halforda E. Lakoka, koji je rekao: “Kad fašizam dođe u Ameriku, neće biti označen kao ‘Made in Germany’; neće imati obilježja svastike; neće se zvati fašizmom. Zvati će se, naravno, amerikanizmom“.

Za mene je najstrašniji dio filma reakcija gomile. Dvadeset hiljada Njujorčana koji vole svoju djecu i vjerovatno su fine komšije, došlo je s posla tog dana, obuklo odijela i suknje i otišlo da aplaudira, smijeje se i pjeva, dok je govornik dehumanizovao ljude koji će u narednih nekoliko godina biti ubijani. Ovo nije toliko pokazatelj loših stvari koje su Amerikanci radili u prošlosti, kao upozoravajuća priča o tome šta bismo mogli da uradimo u budućnosti.