Više od 10.000 ekstremnih desničara marširalo u Kijevu

Više od 10.000 borbenih ukrajinskih ekstremnih desničara proslavilo je maršom kroz u centar Kijeva 75. godišnjicu formiranja Ukrajinske ustaničke vojske (UPA), kontroverznog vojne organizacije koja se borila 1940-ih i 1950-ih godina.

ukrajina_prtn

Učesnici marša su mahali crno-crvenim zastavama UPA i žuto-plavim zastavama Ukrajine.
Mnogi su nosili portrete Stepana Bandere, lidera ukrajinskih nacionalista 1930-ih i 1940-ih, uzvikujući “Bandera je naš junak!” i “Slava Ukrajini!”. U sumraku, nekoliko je zapalilo baklje.
UPA je i danas predmet polemike. Njeni članovi su se suprotstavili Crvenoj armiji, i masakrirali desetine hiljada Poljaka i sarađivali s nacistima prije no što su pobjeđeni.
Stepana Banderau je ubila KGB u Minhenu 1959. godine. Mnogi u Ukrajini ga smatraju herojem i simbolom borbe za nezavisnost te bivše sovjetske republike, dok ga drugi, posebno na separatističkom istoku, osuđuju kao saradnika nacista.
“Danas, mi propovjedamo borbu UPA kao primjer”, rekao je Oleg Tiagnjibok, lider desničarske partije Svoboda.
“Borili su se protiv osvajača iz Moskve, protiv Poljaka, Nijemaca i mađarskih okupatora, a vidimo da je situacija u Ukrajini danas ista”, dodao je on.
Ukrajina je živi u sukobu pro-ruskih separatista i ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini, sa više od 10.000 mrtvih od aprila 2014. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava pobunjenike što ona negira.

Ostavite komentar