Umjesto carina tuneli koji skeniraju lice

Umjesto da čekaju u često veoma dugačkim redovima kako bi se ukrcali u avion, putnici će, makar u Dubaiju, prolaziti kroz tunel – virtuelni akvarijum koji će im skenirati lice.

Dubai_tunel

Putnici koji odlaze iz emirata Dubaija neće više morati da prolaze kroz dugotrajne sigurnosne provjere već će se tog “problema” riješiti laganom šetnjom kroz virtuelni akvarijum. Tajna je u skrivenim kamerama raspoređenim po tunelu koje će omogućavati neprimjetno skeniranje lica ili mrežnjače (irisa) putnika, piše emiratski portal “The National”.
Sam tunel biće prekriven ekranima s fotografijama visoke rezolucije zahvaljujući kojima će oni koji tuda prolaze imati utisak da gledaju u akvarijum.
Ovaj potez vlasti emirata samo je jedna od mjera koje se zbog višeg stepena sigurnosti uvode na aerodromu i u avionima.
Ribe će biti neka vrsta zabave i nešto sasvim novo za putnike, ali, na kraju krajeva, one će privlačiti pogled ljudi ka različitim dijelovima tunela“, objasnio je Obaid al Hameri, zamenik generalnog direktora rezidencijalnih i spoljnih poslova Dubaija.
Ekrani na tunelu moći će da prikazuju i druge prizore, poput pustinjskih pejzaža, pa čak i reklame.
Na kraju prolaza putnik čija je registracija prošla bez problema videće poruku ispisanu zelenim slovima: “Sretan put”, u suprotnom crvene poruke usmjeriće one koji iz bilo kog razloga treba da se jave određenoj aerodromskoj službi.
Prolazeći kroz tunel putnici neće osjećati ništa neobično, prolaziće uobičajeno kao i u drugim dijelovima aerodroma“, istakao je al Hameri.
Prva “virtuelna granica” biće postavljena do kraja leta 2018. godine i to na Terminalu 3 Međunarodnog aerodroma u Dubaiju. Ostali tuneli biće postavljani u etapama da bi svi terminali bili pokriveni do 2020. godine.