UČENIK IZ BIH NOMINOVAN ZA DJEČJEG NOBELA ZA MIR: Armin je prvi iz regije kojem je to pošlo za rukom !

Učenik iz Bosanske Krupe je prva mlada osoba iz BiH, ali i regiona, koja je nominovana za Međunarodnu dječju nagradu za mir koju još zovu i “dječjim Nobelom”.

Armin Marić se našao među 151 kandidatom iz cijelog sveta, i samo osam iz Evrope, koji su zbog rada na poboljšanju dječjih prava predloženi za nagradu koju je nekada dobila i Malala Jusufzai, pakistanska djevojčica koju su upucali talibani i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

klinac

“Izuzetno sam ponosan na to da sam jedino dijete iz Bosne i Hercegovine koje je uopšte ikada nominovano i vjerujem da će moj primjer otvoriti vrata nominaciji i druge izuzetne djece naše zemlje, ali i regiona. Nominacionu aplikaciju sam shvatio vrlo ozbiljno, te sam je sedmicama pripremao i usavršavao, dok nisam bio zadovoljan sa njenom konačnom verzijom od 17 stranica kucanog teksta, na engleskom jeziku”, kaže Armin, koji ide u četvrti razred gimnazije u malom gradu na obalama rijeke Une.

Ovaj srednjoškolac, koji svoje slobodno vrijeme posvećuje raznim projektima i aktivnostima, prethodnih godina postizao je brojne uspjehe, između ostalog našao se na listi 100 najboljih učenika na svijetu, a bio je i proglašen ‘ekološkim ambasadorom’, jednim od 33 u svijetu, među nekoliko hiljada mladih koji su aplicirali.

Zato za Međunarodnu dječju nagradu za mir, za koju ga je nominovala Mreža za izgradnju mira, čiji je dugogodišnji aktivista, kaže da je kruna njegovih dosadašnjih rezultata.

“U avgustu 2016. sam primljen u program Tunza Eco Generation. Od nekoliko hiljada prijava mladih iz čitavog svijeta, proglašeno je samo 33 ambasadora, uključujući i mene. Kao rezultat uspješnog mandata proglašen sam jednim od najboljih ambasadora u svijetu, ali i jedinim Evropskim ekološkim ambasadorom”, objašnjava te dodaje kako je organizovao brojne ekološke radionice o aerozagađenju, recikliranju, energetskoj štednji, zdravstvenoj zaštiti te pisao o regionalnim ili lokalnim ekološkim problemima s kojima se trenutno susrećemo.

 

Kako kaže Armin, sada će se posvetiti nekim drugim projektima, dok očekuje prve vesti o odabiru finalna tri pobjednika Međunarodne dječje nagrade za mir koji će se proglasiti 15. novembra. Pobjednik će se izabrati na ceremoniji dodjele nagrade 4. decembra u Hagu u Holandiji.

Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu pokrenula je organizacija “KidsRights” tokom Svjetskog samita Nobelove nagrade za mir 2005. godine u Rimu, pod vođstvom Mihaila Gorbačova, posljednjeg predsjednika nekadašnjeg Sovjetskog saveza.