Zmaj u politici – građani na ulici !

Piše : Tarik Kapetanović @ka5an

Čovjek koji je satima iznad groba svoga preminulog oca držao govor a ujedno i čovjek koga su glasovi poljoprivrednika više od godinu dana držali unutar studio prostora reality programa Happy televizije, Ilija Grahovac poznatiji kao Zmaj od Šipova će uskoro osnovati političku stranku.

Zmaj-od-Sipova-7

Kako kaže, njegova politička opcija će se zvati Zmajeva stranka koja će biti iznimno popularna među stočarima. Ovaj glasni i narodni čovjek naglašava kako je popularan u cijelom svijetu, te kako zna šta je politika i država te da više ne može da gleda političke napade i nesposobne ljude u politici.

Zmaj zna da narod loše živi, zna da mu je dosta galame i laži te da mu treba posao. Međutim ono što je najbitnije, jeste da Zmaj zna i da se vlast dobiva na izborima a ne na ulici te da je važno izaći na izbore a onda će narod odlučiti kome opanci a kome obojci.

Vjerovatno će se mnogi nasmijati kada se spomene Zmajeva stranka i kada se spomene ime ovog veselog narodnog čovjeka, ali Zmaj je shvatio suštinu, on je edukator i neko ko može i zna usmjeriti masu ka politici koja se nametne kao ispravna.

Na žalost, u Federaciji Zmaja nema, nema čak ni Zmajevog gnijezda koje je nekada bilo omiljena kota ljubitelja domaćih proizvoda u selu Dejčići na Bjelašnici, nema ni Zmaja od Bosne a kako se čini sve manje je i Bosne i Hercegovine u bilo kakvim ozbiljnim političkim integracijama.

Zašto je to tako trebamo konsultovati istoriju, barem onu pisanu u kojoj nema zapisa da su se Zmajevi gnijezdili u ovim krajevima ali oni s druge strane nikada nisu nestali iz narodnih predanja, nema ni zapisa o stećcima i divovima koji su ih nosili na glavi ali narod i o tome priča.

Mnogo toga nedostaje u našoj istoriji ali upravo zbog nje mi patimo. Jednostavno ne možemo da primirimo istoriju, da je nekako obuzdamo i stavimo pod jednu zastavu, nego puštamo suviše često da ona vodi bitku s nama pod različitim zastavama.

No jedno je sigurno, a to je da se istorija ponavlja te da nam se vračaju svi oni komšije i prijatelji koji su nekada ostavili traga na ovim prostorima.  Nama nije strano da kličemo pred okupatorima, da zaboravimo oslobodioce te da sve toliko pomiješamo da ni sami nismo sigurni ko smo, šta smo i odakle dolazimo.

Zbog toga, nije neobično vidjeti izljeve ljubavi i topline u Srbiji prema onima koje je ta zemlja smatrala okupatorima, još manje je neobično kada se u našem komšiluku snima serija u kojem predsjednik tečno govori jezik kojeg nije nikada znao.

To smo mi, fenomen koji nije naučio da vlastiti odnos prema istroji treba mijenjati isto kao što treba rezimirati odnos prema političkim pregovorima i ponašanju susjeda i komšija. Nama su važne ideje !

Zbog toga je bitan Zmaj od Šipova, on ima svježu ideju, on zna ko će zna njega glasati, već zna kome će se prikloniti i siguran sam da neće sprovoditi nikakva skupa istraživanja već će sa narodom pod šatorom pjevati i uz najbolju janjetinu diskutovati o politici.

On će tako postati legenda, jer će narod u njemu vidjeti veću budalu od sebe, kojoj se mogu smijati i na čiji se račun mogu šegačiti. Na kraju kada osvoji glasove, uđe u parlament i dobije visoku političku funkciju mnogi će se uhvatiti za glavu ali tada će već biti kasno.

Međutim, možda će baš Zmajeva stranka naučiti građane, urbanu gerilu i sve one pasivne da politika nije igračka, da se mandati osvajaju i traju te da se kako Zmaj reče vlast dobiva na izborima a ne na ulici. Ukoliko ništa ne naučimo od Zmaja i ne poslušamo glas naroda daleko ćemo dogurati, eventualno do rubnih gradskih naselja i zadnjih nizova zgrada sa haustorima.

Za sve ostalo nam treba Zmaj i brisani prostor jer narod zna šta hoće i zbog čega glasa a ideologija i prazna priča nije na tom spisku.