Projekt ‘Vlada u sjeni’ – Konsultativni sastanak povodom energetske strategije

Okvirna strategija energetskog razvoja Bosne i Hercegovine, koja je u pripremi, ne može pomoći da bude realizirano sve što se želi u energetici, mišljenje je profesora na Fakultetu elektrotehnike Univerziteta u Tuzli Mirze Kušljugića.

viber image

Strategija treba da sadrži realnu viziju razvoja, rekao je između ostalog Kušljugić novinarima u Sarajevu uoči konsultativnog sastanka Inicijative grupe građana Socijaldemokrati.

Ovaj sastanak sazvan je u okviru projekta “Vlada u sjeni – Politike okoliša koje nose ekonomski razvoj BiH”. Kako su organizatori naveli, cilj je prezentirati različite rezultate istraživanja i otvoriti diskusiju kroz koju bi zajedno s lokalnim stručnjacima i partnerima, ukazali na ekonomske, socijalne i druge posljedice neadekvatno pripremljene energetske strategije BiH.

Po riječima Damira Marjanovića, učesnika iz Inicijative grupe građana Socijaldemokrati, motiv cijelog projekta je okupiti eksperte iz raznih oblasti – energetike, obrazovanja, pravosuđa, sigurnosti i drugih sektora, bez obzira na njihovu regionalnu pripadnost, kako bi zajedničkom diskusijom ukazali na najbolja moguća rješenja.

viber image1

Organizatori ističu da je cilj projekta i ovog sastanka okupiti na jednom mjestu predstavnike vlasti, međunarodnih i nevladinih organizacija, donatora, industrije, privrede i akademske zajednice kako bi se sinergijskim djelovanjem došlo do konstruktivnih rješenja i prijedloga za viziju razvoja energetskog sektora u BiH, važnu u procesu eurointegracija.

– Prezentirat ćemo kako bi se energetska efikasnost mogla drugačije koncipirati uz pomoć izgradnje hidro kapaciteta, na šta treba staviti akcent – izjavila je novinarima uoči sastanka Adisa Omerbegović Arapović sa Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu.

Predloženi scenario energetske efikasnosti je kombinacija trenutnih i malo optimističnijih stanja u budućnosti. Veoma je malo promišljanja scenarija koji uzimaju u obzir negativne učinke po čovjeka, tvrdi ona.

– Predložit ćemo nove scenarije i staviti ih pred donosioce odluka – izjavila je.

Koordinatorica projekta Sanela Klarić ističe da je cilj sastanka da eksperti iz energetskog sektora daju osvrt na predloženu okvirnu strategiju u BiH te ocijene da li ona može dati prostora za stvarni razvoj. Sve bi trebalo da iznjedri kraći dokument koji će biti predstavljen u novembru.

viber image3
Trenutna strategija prati politike koje se dešavaju u praksi, a eksperti žele dati doprinos da bude po mjeri održivog razvoja, naveli su učesnici.

Energetika.ba / FENA