Kim Jong-un : Nukearno oružje nam garantuje suverenitet

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da nuklearno oružje predstavlja “moćno sredstvo odvraćanja” koje garantuje suverenitet Sjevernoj Koreji, objavili su državni mediji u toj zemlji.

kim_dzon_un_700x

U govoru na sjednici Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije u Koreji u subotu, dan prije nego što je predsjednik SAD Donald Tramp rekao da će u odnosu sa Pjongjangom “djelovati samo jedna stvar”, Kim je, kako prenose državni mediji govorio o “komplikovanoj međunarodnoj situaciji”.
Sjevernokorejsko nuklearno oružje je “moćno sredstvo odvraćanja koje snažno garantuje mir i bezbjednost na Korejskom poluostrvu i Sjeveroistočno Aziji”, rekao je Kim povodom, kako se navodi, “nuklearnih prijetnji američkih imperijalista”.
Kim je ocjenio da je dosadašnja politika Pjongjang o paralelnom razvoju nuklearnog oružja i ekonomije bila “apsolutno ispravna”.
“Nacionalna ekonomija je osnažena ove godine, usprkos povećanju sankcija”, rekao je Kim, prenosi Rojters.
Kongres partije obilježile su i personalne promjene od kojih je jedna imenovanje Kim Jo Džong, sestre Kim Džong Una za rezervnog člana politbora.
Ona se već nalazi na američkoj listi sankcija zajedno sa drugim sjevernokorejskim zvaničnicima, a njeno imenovanje u ovo uticajno tijelo učvršćuje ulogu porodice Kim u Sjevernoj Koreji, ocjenjuju analitičari.
Unaprijeđeni su i Kim Džong Sik I Ri Pjong Kol, dvojica od trojice ljudi koji stoje iza raketnog programa Pjongjanga.
Sjevernokorejski šef diplomatije Ri Jong Ho, koji je nedavno u Generalnoj skupštini UN održao snažan govor protiv Trampa nazivajući ga “predsjednikom zla”, također je unaprijeđen u člana politbiroa sa punim pravom glasa.