Katalonska nezavisnot košta odlaska velikih kompanija

Španski ministar za javne radove Injigo de la Serna rekao je da će još kompanija napustiti Kataloniju, pošto strahuju od mogućeg jednostranog proglašenja nezavisnosti tog španskog regiona.

katalonija_zastava_700_pixabay

De la Serna je za španski Nacionalni radio rekao da će “kompanije nastaviti da odlaze” i da je to “isključivo krivica članova regionalne (katalonske) vlade”, navodi Asošiejted pres.
Dvije velike katalonske banke, Kaiša i Sabadelj, vodeća energetska kompanija Gas natural i kompanija Agbar, koja snabdjeva Barselonu vodom, odlučile su da premjeste svoja sjedišta izvan Katalonije.
Druge kompanije navodno razmatraju da učine isto kako bi osigurale da, u slučaju proglašenja nezavisnosti Katalonije, ne ostanu van Evropske unije i njenog unosnog jedinstvenog tržišta.
U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti, koji španska centralna vlast ne priznaje i koji je Ustavni sud Španije proglasio nelegalnim.
Katalonske vlasti jučer su saopštile konačne rezultate referenduma, prema kojima se za nezavisnost izjasnilo 90,18 posto birača, ali je izlaznost bila svega 43,03 posto.
Vlasti tog bogatog regiona na sjeveroistoku Španije razmatraju da li da jednostrano proglase nezavisnost, za šta, prema katalonskom zakonu o referendumu, imaju rok od 48 sati od zvaničnog objavljivanja rezultata.

Ostavite komentar