NATO ljut zbog odluke Nobelovog komiteta

Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja dobila je priznanje od Nobelovog komiteta, ali ne i od NATO.
nuklearno_anti_dpa
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je Sporazum o zabrani nuklearnog oružja koji promoviše ICAN, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, naglasivši da će “NATO ostati nuklearni savez”.
Portal Politiko ocjenjuje da “lideri NATO često naglašavaju da je u pitanju odbrambeni savez, a da je izgleda najbolja odbrana termonuklearna odbrana” i podsjeća da se svjetske nuklearne sile, uključujući NATO članice SAD, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo, protive sporazumu za koji se zalažu najnoviji dobitnici Nobelove nagrade za mir.
Navodi se da su u julu ove godine 122 zemlje članice Ujedinjenih nacija glasale za usvajanje Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja, a prema podacima ICAN-a do sada su ga 53 zemlje potpisale i tri ratifikovale. Prilikom glasanja u UN jedino se Holandija izjasnila protv sporazuma.
Stoltenberg je u saopštenju pozdravio pažnju koju je Nobelov komitet posvetio pitanju neširenja nuklearnog oružja, ali je naveo da je sporazum ICAN-a pogrešan put ka smanjenju nuklearnog arsenala.
“NATO je posvećen očuvanju mira i stvaranju uslova za postojanje sveta bez nuklearnog oružja. Mi dijelimo ovaj cilj s ICAN-om i pozdravljamo pažnju koju je Nobelov komitet posvetio ovom pitanju. Ipak, Sporazum o zabrani nuklearnog oružja ne približava nas cilju stvaranja sveta bez nuklearnog oružja. U stvari, njime se rizikuje napredak koji smo tokom godina ostvarili u razoružanju i neširenju oružja”, tvrdi generalni sekretar Alijanse. Navodeći “aktuelno bezbjednosno okruženje”, navodi da zemlje članice NATO nemaju drugog izbora osim zadržavanja sopstvenih nuklearnih arsenala.
“Ono što nam je potrebno jeste smanjenje nuklearnog naoružanja koje je moguće provjeriti i koje je uravnoteženo. Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, koji su potpisale članice NATO, ostaje osnova međunarodnih napora u tom pravcu. Od kraja Hladnog rata, članice NATO dramatično su smanjile sopstveno nuklearno naoružanje. Ali, dokle god nuklearno oružje postoji, NATO će ostati nuklearbni savez”, naveo je Stoltenberg.
AFP prenosi da je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio da “ne postoji alternativa nuklearnoj ravnoteži” kada je u pitanju globalna bezbjednost.
“Predsednik Vladimir Putin mnogo puta je govorio o važnosti nuklearne ravnoteže za koju ne postoji alternativa kada se gleda iz ugla globalne bezbjednosti i stabilnosti”, kazao je Peskov. On je naglasio “stalnu i aktivnu poziciju sa ciljem neširenja nuklearnog oružja” koju zastupa Rusija.
“Rusija je odgovoran član nuklearnog kluba”, rekao je Peskov.
SAD su saopštile da nemaju namjeru da potpišu sporazum o zabrani nuklearnog oružja koji podržava ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir.
“Ovaj sporazum neće učiniti svet mirnijim, neće rezultirati eliminacijom nuklearnog oružja i neće unaprediti državnu bezbjednost”, rekao je portparol Stejt departmenta i istakao da ni jedna od sila koja posjeduje nuklearno oružje nije podržala taj sporazum.
ICAN je odigrao ključnu ulogu u usvajanju sporazuma o zabrani nuklearnog oružja u Ujedinjenim nacijama od strane 122 države u julu. Podsjetimo, Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja je koalicija nevladinih organizacija iz više od 100 zemalja koja je predvodnik u naporima da se dođe do zabrane nuklearnog oružja po međunarodnom zakonu.