CIA šalje više agenata u svijet

Direktor CIA Majk Pompeo prikazao je plan o pojačanom obaveštajnom radu američkih agenata širom sveta.

PARALLAX-CIA-logo-screenshot

Kako kaže, šalje više obavještajaca u tom cilju i da donošenje odluka spušta na niže nivoe komandnog lanca radi bolje zaštite nacionalne bezbjednosti.
Opasnost od odsustva brzine i agilnosti cijena je koju naša agencija ne može sebi da priušti, a ni Amerika“, rekao je Pompeo.
Pompeo nije precizirao koliko agenata šalje u obavještajne akcije, ali je istakao da je važno da osoblje bude bliže mjestima na kojima se neprijatelji obučavaju i pripremaju da “zbrišu Ameriku”. On je naveo da želi da decentralizuje CIA kako bi je učinio djelotvornijom.
Pompeo je istakao potrebu da se donošenje odluka spusti na najniži mogući nivo jer bi, kako je naveo, lideri CIA u stanicama i bazama širom sveta trebalo da u najvećem mogućem stepenu budu u stanju da donose odluke koje utiču na situaciju.
Ako agenti imaju potrebu da se konsultuju sa nama ovdje u sjedištu, želimo da koordinišu sa onima koji najviše znaju o određenom pitanju“, pojasnio je Pompeo.
Ovaj bivši biznismen i konzervativni republikanski kongresmen iz Kanzasa došao je na čelo CIA u januaru – u periodu pojačanih napada islamskih esktremista, agresivnog ponašanja Rusije, ubrzanih prijetnji sjevernokorejskog nuklearnog programa i napetih odnosa izmedju predsjednika SAD Donalda Trampa i obavještajnih agencija.