OPREZ : Iz Azije nam stižu sve veći insekti

U posljednjih 150 godina u Evropi se nastanilo 87 novih vrsta pauka, a njihov broj ubrzano će rasti zbog jačanja svjetske trgovine, navodi se u studiji obavljenoj na univerzitetu u Bernu.

pauk_pixabay

Nova vrsta pauka u Evropu stiže svake dvije godine, a uskoro će to biti svake godine, ističu istraživači s instituta za zoologiju, a prenosi Pincom.
U studiji se navodi da su unesene vrste, prije svega one koje potiču iz Azije, često veće od autohtonih.
“Evolucija klime u Evropi stvara uslove života koji sve više odgovaraju suptropskim vrstama pauka, zbog čega postoji opasnost od dolaska otrovnih vrsta”, upozorio je profesor zoologije Volfgang Nentvig.
Strah od pauka ili arahnofobija jedna je od najučestalijih ljudskih fobija, a studije pokazuju da se oko 15 posto ljudi užasava te životinje. Oni se ne boje nas – a poput većine hladnokrvnih životinja privlače ih topli ljudski domovi. Iako ih se mnogi boje, pauci su neophodni za život na Zemlji jer jedu insekte koji bi mogli da unište usjeve.
Takođe, njihov otrov se koristi u farmaceutskoj industriji.
U videu pogledajte šta bi se dogodilo da paukovi nestanu:

Ulje eukaliptusa i čajevca zadržaće pauke dalje od vaše kuće. U bočicu sa raspršivačem ulijte 10 do 15 kapi eteričnog ulja i promućkajte. Poprskajte oko prozora i vrata. Možete koristiti i sirće, ali zbog neugodnijeg mirisa bolje birajte eterična ulja.
Puci ne vole miris citrusa pa možete po vašem domu rasporediti citruse kako biste ove male glavonošce držali što dalje.