Muškarci bi trebali ići u saune !

Odlazak u saunu ima nekoliko dobrobiti po zdravlje.

sauna_pixabay1

Osim što izbacuje toksine iz tijela i oslobađa od stresa, stručnjaci tvrde da smanjuje pritisak i rizik od srčanih oboljenja.
Kako se navodi u istraživanju Univerziteta Eastern Finland, sobe ispunjene parom pomažu u širenju krvnih sudova zbog čega dolazi do oslobađanja stresa i smanjenja pritiska koji je jedan od glavnih uzročnika srčanih oboljenja koje opet dovode do smrti.
Od hipertnezije, odnosno visokog pritiska, pati oko 75 miliona ljudi širom sveta. Do 22. godine oko 15,5 posto muškaraca ima dijagnostifikovanu hipertenziju.
U ovoj studiji učestvovao je 1.621 muškarac srednjih godina. Svi su imali pritisak ispod 140/90 što se smatra znakom hipertenzije. Podeljeni su u tri grupe: oni koji su išli u saunu jednom sedmično, grupa koja je išla 2-3 puta sedmično i grupa koja je išla četiri puta sedmično.
Kod muškaraca koji su išli u saunu 2-3 puta sedmično smanjen je rizik od hipertenzije za 24 posto, dok kod onih koji su išli četiri puta sedmično taj rizik je smanjen za 46 posto.
Stručnjaci su rekli da se tokom boravka u sauni temperatura tijela poveća za dva stepena što uzrokuje širenje krvnih sudova. Redovni boravak u sauni poboljšava i funkciju unutrašnjeg sloja krvnih sudova što pozitivno utiče na pritisak.
Pritisak se smanjuje tokom boravka u sauni i zbog opšte relaksacije tijela i uma.