Od sada možete ilegalno prelaziti granicu u sklopu turističke ture

Bizarna turistička tura u Meksiku predstavlja simulaciju ilegalnog prelaska granice ka SAD.

imigranti

Turističke ture u svetu organizuju se kako bi turistima pružile što auteničnije iskustvo zemlje koju posjećuju, ali neobična tura u Meksiku dovodi ovu praksu do ekstrema.
Turisti tako plaćaju da ih neko ganja, puca na njih i verbalno ih zlostavlja na odmoru – i to sve noću, u vrlo stresnim i opasnim uslovima.
Tura “Caminata Nocturna” ili “Noćna šetnja” traje tri sata, a uključuje hod po neravnom terenu, prelazak preko potoka, provlačenje po žbunju i bježanje od “granične patrole” koja puca laćnim mecima na turiste. Prelazak puta od 12 kilometara dodatno ‘začinjavaju’ lažni članovi narko kartela i zavijanje sirena.
Tura se organizuje u rekreativnom parku Ekoalberto, koji se prostire na povrišini od 12 kvadratnih kilometara. Park se nalazi u posjedu Otomi Indijanaca (Hñahñu), naroda čija se populacija neprestano smanjuje uslijed emigracije u SAD. Čak 70 posto Otomi Indijanaca otišlo je na sever u potrazi za boljim životom.
Iako je tura bila predmet brojnih rasprava u prošlosti, uprava parka ističe da je riječ o patriotskom činu i namjeri da se obeshrabre migranti.
“Koncept ‘Noćne šetnje’ rođen je sa ciljem da se podigne svest kod mladih ljudi u zajednici i stavi im se do znanja da ilegalni prelazak granice nije vrijedan rizikovanja života zarad ‘bolje budućnosti u drugoj zemlji’. Želimo da ih motivišemo da se umjesto toga posvete nekim produktivnijim projektima”, navodi se na sajtu parka.