Da biste ostali u formi i u poznim godinama, nabavite psa

Naučnici dva britanska univerziteta sprovela su anketu čiji su rezultati pokazali da je fizička aktivnost koja uključuje šetnju psa veoma značajna za održavanje forme osoba treće životne dobi, pogotovo u zimskom razdoblju.

Clipboard01

Naučnici sa Univerziteta Ist Anglia (UAE) i Kembridž sproveli su anketu među 3.000 starijih osoba koje su morale da odgovore da li imaju psa i da li ga izvode u šetnju. Zatim su im dali akcelerometre koji su neprestano mjerili novi njihove fizičke aktivnosti tokom sedmodnevnog perioda.
“Svima nam je poznato da nivo fizičke aktivnosti opada s godinama”, rekao je doktor Ju Cu Vu, vođa istraživanja koji sarađuje sa oba univerziteta.
Naučnici su očekivali da će anketa pokazati kako “šetači pasa” rijeđe pribjegavaju “sjedećem” načinu života od ostalih učesnika studije, a rezultati su pokazali da vlasnici pasa prosječno dnevno provode pola sata manje sjedeći.
“Iznenadila nas je činjenica da su vlasnici pasa prosječno dnevno bili fizički aktivniji i da su provodili manje vremena u zatvorenim prostorima čak i za vrijeme najhladnijih, najmračnijih i najkišovitijih dana u odnosu na osobe treće životne dobi bez pasa tokom dugih, sunčanih i ugodno toplih ljetnih dana”, kazao je Endi Džouns, vođa studije i profesor javnog zdravstva na UEA.
S obzirom na to da su morali da se prilagode potrebama kućnih ljubimaca, njihovi vlasnici bili su prisiljeni i na veću i češću fizičku aktivnost.
Džouns je dodao kako ne preporučuje svim seniorima brigu o psima, budući da nisu svi u stanju da vode brigu o tim kućnim ljubimcima na pravi način. Iznio je alternativu – uključenje seniora u programe šetnje pasa iz skloništa za nezbrinute životinje dvaput sedmično. Istakao je da je u okviru takvog programa mogućnost otkazivanja šetnje bila rjeđa od otkazivanja vježbanja s vršnjacima.
Osim podsticanja fizičke aktivnosti starijih osoba, psi im skraćuju trenutke usamljenosti, pogotovo ako žive sasvim sami. Šetnja psa podstiče starije osobe i na razgovor s drugim vlasnicima pasa, a konverzacija ne mora nužno biti o ljubimcu.
Psiholog Andrea Bic tvrdi da su ranije studije pokazale povećanje nivoa oksitocina, hormona sreće, kod mnogih ljudi za vrijeme kontakta s psom. “Smanjuje se nivo stresa i anksioznosti, a jača osjećaj povjerenja”, kazala je Bic.
Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu “Journal of Epidemiology and Community Health”.

Ostavite komentar