Konačno su priznali: Proizvodi se hrana za bogate i siromašne zemlje Evrope

Mađarska služba za kontrolu prehrambenih proizvoda zaključila je da se proizvode dvije “nutela”, jedna za zapadno tržište, a druga “manje kremasta” za zemlje srednje i istočne Evrope.

supermarket_pxb

Takođe, ista služba je ukazala da je “Koka-kola” bila “manje izražene arome i bezokusnija”, a u instant-supama “Knora” bilo je 20 posto manje sadržaja, iako je pakovanje bilo identično.
“Kad se dva različita proizvoda predstave u istom pakovanju, to dovodi potrošače u zabludu i to nije pošteno”, objavila je komesarka EU Vera Jurova, prenosi DW.
Možda zato što je iz Češke, ali sada se i komesarka za pravosuđe i potrošače Vera Jurova uključila u borbu protiv prakse da koncerni u istom pakovanju nude različite proizvode: za “bogate” i druge, za “siromašne” u EU. U međuvremenu postoje dokazi da postoje “na desetine, a možda i na stotine proizvoda” koji se u istim pakovanjima s kvalitetnijim sastojcima nude na zapadu EU, a sa manje vrjednijim, među “siromašnima” Evropske unije.
Jurova kaže da iz sopstvenog iskustva u njenoj domovini Češkoj zna da na primjer ima “alarmantno malo ribe u ribljim štapićima”. Ona je, kako je najavila, odlučila da prekine tu praksu, a u tome ima podršku Brisela, s obzirom na to da je njen komesarijat dobio milion eura za istraživanje ovakvih slučajeva.
Evropska unija ukazuje na propise o obilježavanju prehrambenih namirnica i odredbe o nepoštenoj trgovačkoj praksi. U smjernicama Evropske komisije obavještavaju se nacionalne službe za kontrolu hrane da bi trebalo da otkrivaju nedozvoljeno ponašanje proizvođača. Jurova je objavila i da će se na nivou EU do kraja godine utvrditi jedinstveni standardi za ispitivanje prehrambenih proizvoda.
Komesarka za pravosuđe i potrošače najavila je da neće oklijevati da istakne na stub srama one proizvođače za koje bude imala dokaze da su varali sa svojim proizvodima. Jurova, doduše, neće pozvati na bojkot, ali će pomoći evropskim potrošačima da donesu “utemeljenu odluku o kupovini”, piše DW.
Ako je drugačiji, neka se i zove drugačije 
Evropska komesarka iz Češke pozdravila je odluku nekih proizvođača da promjene praksu i počnu da proizvode samo jednu, “evropsku” vrstu proizvoda.
Jurova nije mogla da isključi mogućnost da će to dovesti do poskupljenja nekih proizvoda u zemljama koje su se žalile na lošiji kvalitet, ali za sad, kako je rekla, “nema naznaka da se to dogodilo”. S druge strane, ona savjetuje proizvođačima da i dalje nude takve, manje kvalitetne proizvode, ali pod drugačijim imenom. Tako će potrošači odmah moći da vide da li kupuju drugačiji proizvod.