Ibrahim Kapetanović pohvalio izgradnju : Zanimljivo je pratiti zidanje fontane dok građani nemaju vode

Ibrahim Kapetanović, kandidat za Savjet Mjesne Zajednice Gorica – Ciglane pod rednim brojem 4.  oglasio se povodom izgradnje prilično skupe ali i grandiozne fontane u naselju Cigalne na Merhemića trgu u njegovom neposrednom komšiluku.

22092473_10159496659715323_1661182544_o

U izjavi koju je dao za bosanskohercegovačke medije Ibrahim Kapetanović je dao kratak opis stanja svijesti i racionalnog percipiranja situacije sa kojom se borimo u Kantonu Sarajevo :

„Sarajevsko gradsko naselje Ciglane je građeno 1980tih godina koji se dobro sjećam, radio sam u jednoj od najprestižnijih Jugoslovenskih kompanija koja se bavila računarskim tehnologijama sa sjedištem u Zagrebu ali sam bio u stalnom kontaktu sa stručnjacima iz Bosne i Hercegovine koji su radili u tadašnjim privrednim gigantima poput Unisa, Tasa, Pretisa i Zraka te sa ljudima koji su u tom periodu izdvajali sredstva iz svojih mega kompanija da bi se napravilo naselje poput Ciglana. Tada sam poželio da doprinesem društvu i da svoj radni prostor napravim baš tu, naravno san mi se kao izuzetnom radniku i profesionalcu ostvario i već sam tih davnih 1980tih imao svoj radni prostor u tom Sarajevskom naselju što mi je praktično omogućilo da do danas u detalje upoznam sve probleme i prednosti tog naselja“, ističe Kapetanović.

Nakon razgovora o periodu agresije i odbrane te sumiranja prednosti i mana koje su Ciglane kao naselje prošle tokom različitih perioda općinske vlasti Ibrahim Kapeanović sumira :

„Zanimljivo je bilo promatrati razvoj naselja, nedugo nakon rata sanirana su nam stakla na prozorima iako su nama vlasnicima poslovnih prostora odbijeni zahtjevi za ustakljenjem bez obzira na moblizirane poslovne objekte, no to je doprinos ovoj zemlji i borbi, nedugo nakon toga sanirani su i krovovi zgrada i na tome se sve završilo. Moram ipak istaći da su nakon promjene općinske vlasti uslijedile značajne promjene unutar infrastrukture jednog naselja. Da li se radi o zaostalim budžetima, internom rodbinskom dogovoru ili nekoj trećoj stvari ostaje da nagađamo no da se radi – radi se“, naglašava on.

22053012_10159496659690323_362427325_n

Raskopane ulice, trgovi, novi objekti i prazni poslovni prostori ali i iskopani šahtovi su današnja slika Ciglana no stvari će očito biti znatno bolje.

„Danas su Ciglane, ponovo naselje u izgradi, sve se zahvaljujući novoj općinskoj administraciji ponovo gradi, nove pločice, trotoari, trgovi, garaže, ceste, tuneli i prolazi. Mnogo toga se renovira i zaista moramo pohvaliti taj predani rad. Međutim i dalje ima nedostataka, neki od njih su nedostatak parking prostora, nedostatak zelenila, blizina otpada i kontejnera poslovnim subjektima, učestale krađe i otuđenja i razbojništva. Međutim, nakon izgradnje vjerskog objekta – džamije mnogo toga je postalo mirnije, a sada se vidim priprema i izgradnja fontane koja će krasiti glavni džamijski trg. Razumljivo je da općinska administracija radi na grandioznim projektima i da ne može mnogo uraditi unutar problematičnih segmenata koje sam nabrojao te da to nisu njihove kako se to kod nas popularno kaže nadležnosti ali graditi fontanu u periodu kada se građani bore sa nedostatkom vode je nonsens”, zapazio je Ibrahim Kapetanović kandidat za Savjet Mjesne Zajednice Gorica – Ciglane i čovjek koji ima rješenje za mnoge općinske ali i probleme lokalne politike.