Assange : Kuda Katalonija krene, drugi će je slijediti

 

Osnivač “Vikiliksa” Julian Assange obratio se stotinama Katalonaca u Barseloni putem video linka i poručio im da drugi posmatraju da li će biti uspješni pokušaji da se organizuje referendum o nezavisnosti te španske pokrajine.

56163316c4618814748b45da

Gdje Katalonija krene, druge zemlje će pratiti“, rekao je Assange u obraćanju prikazanom na velikom ekranu ispred zgrade Univerziteta u Barseloni, gdje su se većinom okupili mladi.
Assange se priklonio cilju katalonskih lidera koji žele da održe referendum 1. oktobra usprkos zabrani Madrida i sudova koji smatraju referendum neustavnim, navodi AFP i dodaje da je španska vlada primjenila niz mjera kako bi spriječila da se održi referendum.
Pitanje je kako pokušaj represije nad ljudima izgleda u moderno doba. Da li je moguće za službe državne bezbijednosti da potisnu ozbiljan demokratski pokret ili nije? Na to će gledati, i gledaju druge zemlje širom Zapada i dalje“, smatra Asanž.
On je pozvao Katalonce da ostanu mirni.
Ovo je miran demokratski proces i važno je da ostane takav“, ocjenio je osnivač “Vikiliksa”.
Španska vlada proglasila je najavljeni referendum o nezavisnosti Katalonije neustavnim, a Madrid je pokrenuo veliku policijsku i pravosudnu akciju protiv onih koji učestvuju u njegovoj organizaciji.