VIDEO: Napustio nas je sovjetski oficir koji je spriječio nuklearni rat

Stanislav Petrov koji je spriječio izbijanje nuklearnog sukoba između SAD i Sovjetskog Saveza i mogući početak trećeg svjetskog rata 1980-ih godina preminuo je u 78. godini.
Petrov_Stanislav_ps
Odluka koju je sovjetski pukovnik Stanislav Petrov donio 26. septembra 1983. godine ostati će zapamćena jer je spriječila da Hladni rat preraste u nuklearni sukob, a za nju se saznalo zahvaljujući njemačkom političkom aktivisti Karlu Šumaheru.
Šumaher je proteklih godina ostao u kontaktu sa Petrovom, a 7. septembra ga je zvao da mu poželi sretan rođendan, ali je saznao da je preminuo 19. maja. Tako se za njegovu smrt saznaje tek nekoliko mjeseci kasnije.
Stanislav Petrov bio je na dužnosti 26. septembra 1983. godine, kada je posle ponoći na radarskom sistemu u bunkeru blizu Moskve dobio rano upozorenje o projektilu koji je lansiran iz SAD prema Sovjetskom Savezu.
“Kada sam video upozorenje, skočio sam sa stolice. Svi moji podređeni su bili zbunjeni, pa sam počeo da izdajem stroga naređenja kako bih izbjegao paniku. Znao sam da će moja odluka imati velike posljedice”, prisjetio se Petrov u intervjuu 2010. godine.
“Alarm se oglasio drugi put. Velika crvena slova su se pojavila na glavnom ekranu. Pisala je reč ‘START’. Pisalo je da su još četiri rakete lansirane”, ispričao je Petrov.
Ostalo je pola sata za Kremlj da odluči da li da pritisne “crveno dugme” i samo 15 minuta da Petrov odluči da li je prijetnja autentična i da javi svojim pretpostavljenima. “Moja udobna fotelja djelovala je kao usijani tiganj, a noge su mi se oduzele. Nisam mogao ni da ustanem. Toliko sam bio nervozan kada sam donosio odluku”, naveo je Petrov.
Smatrajući da bi u slučaju napada SAD ispalile mnogo više projektila, rekao je svojim šefovima da je alarm najvjerovatnije izazvan greškom u sistemu. Kasnije je otkriveno da su sovjetski sateliti registrovali odbljeske sunčevih zraka od oblaka kao lansiranje projektila.
Njegov potez i odluka, međutim, nikada nisu pohvaljeni, a čak su ga pretpostavljeni kaznili jer nije napisao izvještaj. “Moji šefovi su optuženi za greške u sistemu. Zato nisu željeli da priznaju da je bilo ko uradio nešto dobro, već su odlučili da krivicu rasporede po svima”, objasnio je.
Više od deset godina o incidentu se ništa nije znalo, jer je zaveden kao “stroga tajna”. Čak i njegova supruga Raisa, koja je preminula 1997. godine, nije znala ništa o tome. O čitavom incidentu se saznalo tek iz izveštaja koji je objavio njemački tabloid Bild 1998. godine, kada je progovorio Petrovljev nadležni, general-pukovnik Jurij Votincev.

Ostavite komentar