U slučaju Trećeg svjetskog rata kraljica ima spreman govor

Nisu prošle ni dvije sedmice od sjevernokorejskog testiranja hidrogenske bombe i Kim Džong Un je ponovno ispalio balističku raketu iznad Japana.

Elizabeta_kraljica

To je 15. put ove godine da je Sjeverna Koreja testirala oružje za masovno uništenje, a u ovim napetim vremenima teško je ne misliti na moguće posljedice.

Ako se dogodi ono čega se većina ljudi pribojava i Treći svjetski rat počne, postoji planirani govor koji će kraljica Elizabeta čitati građanima Velike Britanije. Govor je prvobitno napisan 1983. za vrijeme Hladnog rata, 2013. je otkriven u Nacionalnim arhivima, a prenosi ga BBC.

Određeni aspekti govora su zastarjeli, ali stručnjaci iz protokola navode da bi definitivno poslužio kao osnova obraćanja kraljice javnosti u takvom haotičnom trenutku. U svakom slučaju, iako je riječ o simulaciji, u pitanju je “otrežnjujući” tekst.

Pisan je za potencijalno emitovanje za petak popodne 4. marta 1983, a kraljica ga započinje s prisjećanjem na tugu koju je osjetila kad je počeo Drugi svjetski rat.

Kraljičin govor pročitajte u nastavku.

Sada se ovo ludilo rata još jednom širi svijetom i naša hrabra zemlja mora još jednom da se pripremi za preživljavanje, usprkos svim poteškoćama ispred nas. Nikad nisam zaboravila tugu i ponos koji sam osjećala kad smo moja sestra i ja slušale našeg oca i njegove inspirativne riječi onog kobnog dana 1939.

Nijednog trenutka nisam mogla da zamislim da će i meni jednog dana zapasti ta strašna dužnost. Međutim, koje god strahote da se nađu ispred svih nas, sve vrline koje su nam pomogle da održimo svoju slobodu već dva puta u ovom vijeku, još jednom će biti naša snaga. Moj suprug i ja delimo s vama strahove za vaše kćerke i sinove, muževe i braću koji će nas napustiti da bi služili našoj zemlji.

Upravo snažna porodična veza mora da bude najveća odbrana od nepoznatog. Ako mi ostanemo ujedinjeni i odlučni, dajući sklonište onima koji su sami i nezaštićeni, volja naše zemlje da preživi neće biti slomljena.

I dok se zajedno borimo protiv novog zla, pomolimo se za našu zemlju i ljude dobre volje, gdje god se oni nalazili. Neka vas Bog sve blagoslovi.