Industrija namještaja i prerade drveta dobila nove stručnjake po standardima švajcarske Vlade

U Banjaluci su u petak 15.09.2017.godine u hotelu Jelena, dodjeljene diplome drugog ciklusa naprednog certifikovanog studija „Razvoj liderstva i stručnih vještina u industriji namještaja i prerade drveta“. Ova ceremonija okupila je dvije generacije polaznika, predstavnike Prilike Plus, programa za obrazovanje koji podržava švajcarska Vlada, predstavnike Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) kao i predstavnike švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). David Kramer, predstavnik švajcarske agencije za razvoj i saradnju, je istakao zadovoljstvo projektom kao jednim od ulaganja Vlade Švajcarske koje će povećati kompetentnost i unaprijediti zapošljivost đaka, studenata, nezaposlenih i produktivnost zaposlenih.

F50B9923

Kako bi adekvatno odgovorili zahtjevima i trendovima industrije, te kontinuirano razvijali vlastitu profesiju, polaznici su bili u prilici da prođu obuku i slušaju niz predavanja čija je svrha uvođenje sistemskih rješenja kao i iniciranje promjena, a sve u cilju razvoja kompetencija potrebnih za održivi rast privrede.

21740913_711718242370649_7359653348112865161_o

Rukovodilac programa Prilike Plus, Emir Dervišević, istakao je potencijal drvne industrije u Bosni i Hercegovini i značaj obuke polaznika koji treba dalje da nastave put razvoja ove grane industrije.

F50B9996

Polaznici dolaze iz renomiranih BiH kompanija i kompanija iz susjednih zemalja: MS Wood, Standard AD Prnjavor, Standard Furniture Serbia, Megadrvo, Prevent Home, Stilles Sogal, Doding Podgorica, Steco Centar, Agroflora, Gavranovic, Imako, te obrazovnih institucija Internacionalni Univerzitet u Sarajevu i Targer.

Praktično orjentisana obuka, koja je prethodila ceremoniji dodjele diploma, između ostalog, imala je za cilj pomirenje razlika između top menadžmeta i operativne radne snage, te bolje povezivanje i razumijevanje između različitih odjeljenja unutar kompanija. Predavanja su bila namjenjena top i srednjem menadžmentu u industriji namještaja.

U ime Univerziteta primjenjenih nauka u Bernu, koji je nosilac edukacije, polaznicima  je diplome uručila projekt menadžer Emilie Demaurex.