VIDEO: Robot dirigovao orkestrom na Bočelijevom koncertu

Robot u ljudskom obličju po imenu Ju Mi dirigovao je u utorak navečer filharmonijskim orkestrom na koncertu italijanskog tenora Andree Bočelija u Teatru Verdi u Pizi, pokazujući izuzetnu gipkost pokreta.
robot_dirigent
To je bilo prvo pojavljivanje ovog robota sa dve ruke koji je dizajnirala švajcarska kompanija ABB, a povodom obilježavanja Prvog međunarodnog festivala robotike u tom gradu u Toskani.
Robot je dirigovao orkestrom pri izvođenju 18 muzičkih dijela, uključujući čuvenu ariju “La Dona e mobile” iz Verdijeve opere “Rigoleto”, a kada je podigao dirigentsku palicu nije pokazao ni najmanji znak nervoze.
“Ju Mi ima visok nivo pokreta i fluidnosti u pokretima, kao i nevjerovatno iznijansirane izraze”, rekao je listu “Il Fato kvotidijano” Andrea Kolombani, redovni dirigent orkestra “Luka” koji je sinoć nastupio u Pizi.
Kako je Kolombani ocijenio, “to je izvanredan korak naprijed s obzirom na inače krute pokrete kakvi su se kod robota mogli vidjeti do sada”.
Ju Mi, čije je ime izvedeno od fraze “you and me” (ti i ja), sve pokrete je učio od Kolombanija, koji mu je pridržavao ruke na probama kako bi kompjuter mogao da memoriše ispravne pokrete. Robot ne može da improvizuje i bilo kakva neočekivana promjena tempa muzičara bila bi pogubna.