Stambene kredite većinom podižu muškarci za stanove u Sarajevu

Građani Bosne i Hercegovine najčešće podižu stambene kredite u tridesetim godinama života, kažu statistike.
kredit
Procenat klijenata koji je podnio zahtjev za stambeni kredit u četvrtoj deceniji iznosi približno 53 posto. Prije tridesete, na ovaj korak odlučilo se nešto više od 16 posto klijenata, a poslije 40. godine života – njih 31 posto, navodi se u istraživanju.
Prosjek godina muškaraca i žena kojima su odobreni stambeni krediti ove godine je bliži četrdesetoj, i iznosi 38,5 za muškarce, odnosno 39 za žene. Prema analizi i statistikama, iako su i cijene kvadrata i kirije za izdavanje stanova bile u opadanju, u posljednjem periodu su neznatno povećane.
Tako prosječna cijena iznajmljivanja dvosobnoga stana u Sarajevu iznosi približno 500 KM, u Zenici 300 KM a u Tuzli 350 KM. S druge strane, prema podacima, prosječna mjesečna rata stambenog kredita u eurima u 2016. i prvoj polovini 2017. godine je iznosila 325 eura, u Zenici 245, a u Tuzli 190 eura.
Ubjedljivo najviše stambenih kredita podignuto je za kupovinu stanova u Sarajevu, gotovo polovina (48 posto), zatim u Tuzli i okolini (27%), dok u ostatku VojvodineBiH taj procenat iznosi osam, a u ostalim dijelovima Srbije 17 posto.
Zanimljiva je i činjenica da su od ukupno plasiranih kredita, 68 posto podigli muškarci, a 32 posto – žene.