Uragani sa ženskim imenima su smrtonosniji

Uragani sa ženskim imenima su smrtonosniji za razliku od onih koji nose muška imena, pokazala je nova studija.

Uragan_pixabayx

Istraživači su analizirali smrtnost uragana koji su prethodnih godina pogodili SAD i došli su do zaključka da su oni koji su nosili ženska imena definitivno bili smrtonosniji.
Vlasti imenuju velike oluje jer vjeruju da će na taj način najbolje upozoriti ljude, ali i natjerati ih da se bolje edukuju. Ipak, ova praksa dovela je i do spolnih stereotipa, upozoravaju istraživači sa Univerziteta u Ilionisu i Arizoni koji su analizirali uragane tokom šest decenija.
“Otkrili smo i da se prirodne katastrofe mogu povezani sa seksizmom, ali i da se može sudiiti o njima u skladu sa spolnim očekivanjima. Otkrili smo da su uragani koji su nosili ženska imena imali znatno veći smrtni ishod od drugih. Eksperimenti su pokazali da su spolni stereotipi i u slučaju prirodnih katastrofa i te kako zastupljeni i da se jačina i intenzitet neke oluje povezuju sa seksom“, navodi se u objašnjenju.
Uragan Irma, oluja kategorije pet dolazi samo nekoliko dana nakon što je Harvi uništio Hjuston i okolinu. Naravno, za Irmu se vezuju još gora predviđanja.
Ipak, nisu svi ubjeđeni u istinitost ove studije, objavljene 2014. godine. Đina Eosko sa Univerziteta Kornel smatra da se ovdje radi samo o procesu komunikacije vlasti sa stanovništvom, ali da će na evakuaciju uticati faktori koji nemaju veze sa samom jačinom oluje – da li porodica ima djecu, ljubimce, da li žive u obezbeđenoj kući, da li su dovoljno edukovani o načinu evakuacije.