Otkrivena tajna JNA za koju niko nije znao

U Skopskoj Crnoj Gori, u šumi iznad sela Banjane, blizu manastira Svetog Ilije, skrivena drvećem i rastinjem, uz jednu liticu, stoji trošna, neugledna ovčarska koliba.

zeljava

Samo mjesto nije baš lako naći, treba ići uskim, strmim putićem uz planinu, a i gusto rastinje i drveće otežavaju poglede na tu bršljanom obraslu kolibu, koja je zapravo – paravan za ulaz u komandni bunker, koji je JNA gradila pedesetih godina prošlog vijeka.
Ta, kako je mještani zovu – skrivnica, slučajno je otkrivena 2012. godine, a kako su za Tanjug rekli mještani Zlatko Vujić, Kira Angelovski i Ljubiša Kolarić, te godine su, sasvim slučajno, stali automobilom relativno blizu i iz radoznalosti prišli neuglednoj kolibi i – imali su šta i da vide.
Koliba je skrivala teška, metalna, narandžasta vrata, poput podmorničkih, koja otvaraju ulaz u podzemni vojni bunker, tunel sa hodnicima poput lavirinta i kablovima za telefon, telegraf, kao i cijevima za ventilaciju.
Postojanje tog objekta nekada je bila vrhunska vojna tajna, a, od kada je otkriven, nažalost, skoro sve je odnijeto iz njega, pokradeno. Sav namještaj, aparati, tehnika, pa i kablovi telefona, telegrafa, te cijevi za ventilaciju, kao i teška, pregradna metalna vrata, poput onih na sefovima, ili podmornicama, sve je odnijeto tokom proteklih nekoliko godina.
U bunkeru, koji zaista nalikuje na lavirint, ima oko devet soba i odaja različite veličine, koje povezuju naizgled potpuno isti hodnici, a u jednom stoji betonski lavabo sa crijevom za vodu, bar ono što je ostalo od njega.
Prema nekim raspoloživim podacima, u staroj Jugoslaviji, izgrađeno je 26 takvih i sličnih podzemnih objekata, po naređenju vrhovnog komandanta maršala Tita i postojali su u svakoj od šest bivših republika, a u Makedoniji je, pored “skrivnice” kod sela Banjane, postojao još jedan takav objekat, a smatra se da ih u Srbiji ima sedam.

Ostavite komentar