Bosanci i Šveđani isti : Žele da ratuju za svoje zemlje

Bosna i Hercegovina se nalazi među 10 zemalja, čiji su građani spremni da ratuju za svoju državu, dok su na začelju tabele završile zemlje zapadne i južne Evrope.

help

Rezultate globalnog ispitivanja sproveo je Galup.
Kako su pokazali rezultati, na prvom mjestu su se našli Finci, kojih se čak 74 procenata izjasnilo da je spremno da ratuje za svoju državu. Sa procentom manje, i na drugom mjestu, našli su se Turci, a treću poziciju zauzeli su Ukrajinci, čijih 62 posto ispitanika je odgovorilo da je spremno za rat.
Rusija se našla na četvrtoj poziciji, a prema rezultatima, 59 posto ispitanih Rusa reklo je kako je spremno da ratuje za svoju zemlju. Na spisku zemalja našlo se i Kosovo i zauzelo peto mjesto sa 58 procenata. Sa po 55 procenata Bosna i Hercegovina i Švedska dijele šesto i sedmo mjesto, zatim slijedi Grčka sa 54 posto, Poljska sa 47, dok je Srbija na desetom mjestu sa 46 procenata.
Prema podacima upisanim u mapu, vidi se da spremnost državljana da ratuju za svoje države opada sa istoka Evrope prema zapadu, pa su se na krajnjem zapadu našle zemlje čiji su građani najmanje spremni za rat.
Posljednja na spisku od 28 zemalja našla se Holandija, čijih samo 15 posto građana se izjasnilo kao spremno da ratuje za Holandiju. Sa tri procenta više, pretposljednju poziciju zauzela je Njemačka, a iznad nje su Belgija sa 19, Italija sa 20, Španija 21, Austrija 21, Češka 23, Bugarska 25.
Za ovo istraživanje ispitano je 62.398 ljudi iz cijelog svijeta, u svakoj zemlji na uzorku od oko 1.000 muškaraca i žena. U 30 zemalja ispitivanja su obavljana uživo, u 12 preko telefona, a u 22 preko interneta, u periodu od septembra do decembra 2014. godine. Na svjetskom nivou ispitivanje je pokazalo da su Evropljani najmanje spremni da ratuju za svoje zemlje, a u prosjeku 61 posto ispitanika u 64 zemlje je reklo da bi.
Na prvom i drugom mjestu u svetu su Maroko i Fidži sa 94 posto, zatim Pakistan i Vijetnam sa 89 i Bangladeš sa 86 procenata. Ako se može suditi po rezultatima ankete, najmiroljubivija država bi mogla da bude Japan, čijih je samo 11 posto ispitanika reklo da je spremno da ratuje za zemlju.

Ostavite komentar