Oni koji mokre u more će plaćati kaznu od 750 eura

Turisti bi mogli da se nađu s one strane zakona ako nisu svjesni pravila koja su na snazi u nekim popularnim sredozemnim odredištima.

pisanje

Mokrenje u moru je normalna stvar za većinu kupača, naročito ako u blizini nema toaleta. Ali u španskom Lepeu kazne za ovu aktivnost dostižu i do 750 eura. Kako vlasti dokazuju da je počinjen prekršaj nije baš jasno.
Na nekoliko plaža na španskom ostrvu Tenerifeu turisti ne smiju da grade kule od pijeska. Zakonodavci, očigledno, smatraju da to narušava izgled plaža.
U italijanskoj Ostiji, blizu Rima zabranjeno je naslanjati se na čamce usidrene uz obalu, a na plažama u Santanderu ne smije glasno da se sluša muzika. Osim toga, nisu dozvoljene bilo kakve igre loptom. U Valensiji nije dozvoljeno jesti na plažama, a vlasti traže i pokrivanje ‘prevoznih sredstava’ poput skejtborda, rolera i bicikala, ne zna se zašto.
U katalonskom mjestu Tosa de Mar strogo je zabranjen seks na plaži, kao i organizacija momačkih večeri.
U španskom Benidormu na Kosta Blanki, gdje populacija tokom leta naraste sa 70.000 ljudi na milion i po, kažnjivo je noćenje na plaži, pranje suđa ili upotreba sapuna ili šampona u moru.
Odmaralište Toroks u blizini Malage na glasu je po visokim kaznama za čuvanje mjesta na plaži ostavljanjem peškira, ležaljki ili suncobrana.
U grčkim gradovima s antičkim naslijeđem kažnjivo je odnositi kamenje. Isto važi i za kamenje koje nema nikakve veze s antičkom Grčkom. Onaj ko bude bio uhvaćen, čekati će u policijskoj stanici sve dok ne stigne dežurni arheolog koji će presuditi da li uzeti predmet ima arheološku važnost ili ne.
Imajte na umu da na slavnim mostovima u Veneciji ne smete da stojite u mjestu. U leti ionako prenatrpanom gradu, na taj način stvarate dodatne ‘čepove’ i time izluđujete lokalce.
U Rimu i Firenci morate da pazite gdje ćete sjesti jer zakoni italijanske prijestonice štite gradske fontane od vandalizma. Ako sjednete na rub Fontane di Trevi, policija će vas najvjerovatnije samo otjerati, ali ako uskočite unutra, kazna je 500 eura.
Firenca se bori drugim metodama protiv onih koji bi bilo gdje seli na piknik. Popularne gradske trgove zato oko podneva polivaju vodom. Slična metoda primjenjuje se na Kapriju.