Najbolja odjeća za vrućinu je bijela ali zašto Arapi u BiH nose crno ?

Beduini na saharskom suncu nose crnu ili indigo boju. Pitate se zašto?

Tourists from the Middle East look at jewelry in a shop in Ilidza near Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, August 19, 2016. Picture taken August 19, 2016. REUTERS/Dado Ruvic

Činjenica je da crna boja najbolje upija sunčevo zračenje, a bijela ga najbolje reflektuje. Crna podloga apsorbuje sve boje, pa ne vidimo ni jednu, a bijela sve što naše oči vide kao bijelo. Logika nalaže da je najbolje na suncu nositi bijelu odjeću jer ona reflektuje sve. Pa ipak, beduini nose crno. Naime, koze koje uzgajaju beduini, kao i neke druge pustinjske životinje, imaju crnu dlaku, dok većina arktičkih ptica ima bijelo perje, s tim da kao što će nauka pokazati, stvar nije samo u kamuflaži…

Dvije studije

Prije svega odjeća se ponaša slično prema našem tijelu kao i prema suncu. Drugim riječima, crna boja će bolje apsorbovati zračenje našeg tijela baš kao što će bolje upijati zračenje sunca u vidljivom i infracrvenom dijelu spektra. Na isti način bela će bolje reflektovati zračenje tijela nazad prema koži baš kao što će odražavati zračenje sunca spolja. Crni materijali apsorbuju energiju uglavnom zrače u infracrvenom dijelu spektra koji ljudske oči ne vide. Zato su crni automobili topliji na dodir od bijelih, Tu sada naša priča o beduinima, kozama i arktičkim pticama postaje malo složenija. Te detalje odlično je razotkrila jedna velika studija sprovedena još 1978. koja je istražila uticaj različitih boja perja na različitim temperaturama i u različitim uslovima– bijelog i crnog, na vrućini i na hladnoći, sa ravnim i sa “nakostrešenim” perjem i bez vjetra i sa vjetrom.

arapi1

Rezultati su pokazali sljedeće

U hladnim uslovima bez vjetra s poravnatim perjem crne ptice najbolje su zadržavale toplotu, malo bolje nego kada su ga nakostriješile. Na vrućini bez vjetra bijelo nakostrešeno perje najbolje je reflektovalo i otpuštalo toplotu i time štitilo od vrućine. Ali kada se uslovima doda vjetar, stvari se mijenjaju. Na vjetru, brzina većih od 3 m/s, nakostrešeno bijelo perje najslabije odvodi toplinu. To objašnjava zašto većina arktičkih ptica ima takvo perje. Crno, nakostrješeno perje u takvim okolnostima najbolje odvodi toplinu, što objašnjava zašto Beduini nose crnu lepršavu odjeću, a njihove koze imaju crnu dlaku.

arapi3

Zašto je tako?

Crna odjeća apsorbuje oba zračenja – i sunčevo i našeg tijela. Međutim, ako je odjeća labava, odnosno ako nije pripijena i izložena vjetru, strujanje vazduha odvoditi će toplotu iz odjeće brže nego što se ona apsorbuje i prosljeđuje do kože. S druge strane crna, pripijena majica na suncu bez vjetra biće najgore moguće rešenje za vrućine. Slične rezultate zabilježila je jedna druga studija, koja je išla upravo za time da otkrije odgovor naše pitanje o beduinima u crnom. Ona je pokazala da su se ljudi odjeveni u crnu labavu odjeću zagrijavali podjednako kao oni odjeveni u bjelu. Naime, iako je površina njihove odjeće apsorbovala oko 2.5 puta više toplote, čini se da ona nije prodirala do tijela, dok se tijelo hladilo kroz razne otvore na širokoj odjeći. Konačno treba imati na umu da beduini često putuju ogrnuti u bijelo i da su u sjenci svojih šatora često u crnom.

Šta iz svega toga možemo zaključiti?

U velikoj većini slučajeva u okolnostima u kojima mi živimo – na ulicama gradova na kojima leti uglavnom nema ni daška vjetra, ipak je najbolje slediti preporuke doktora – nositi bijelu i lepršavu odjeću.