Tajne iPhonea za koje nikada niste čuli

Kada je jedan korisnik mreže Quora želio da sazna nešto više o istoriji iPhone-a, na njegovo pitanje odgovorio je Brajan Merčant lično, autor knjige “The One Device” i svetu razotkrio manje poznatu priču o kompaniji Apple.

bill

“Postoje barem dva različita načina da razmišljate o tome. Prvi je da postoji skrivena istorija proizvoda kao posljedica misterioznosti koja je oduvijek pratila tu kompaniju.

Kada se Stiv Džobs vratio u Apple sredinom devedesetih, njegovao je tajnovitost i čuvao je imena i dijela timova kompanije podalje od očiju javnosti, što mu je, smatrao je on, omogućilo da bolje predstavi priču o svakom od proizvoda kompanije.

Zato mnogi povezuju iPhone (ili iPod i iPad) prvenstveno sa Stivom Džobsom ili sa Džobsom i Džonijem Ajvom. Međutim, mnogi timovi briljantnih dizajnera, inženjera i programera radili su na iPhone-u.

Apple je istoriju uređaja čuvao u tajnosti jer je, vjerujem, želio da pojednostavi svoju poruku i izvuče korist iz činjenice da je Stiv Džobs bio izvanredna i voljena javna ličnost. Prvi dio moje knjige zasnovan je na prenošenju tajne istorije.

Drugi je da postoji ‘tajna’ istorija uređaja koji trenutno držite u ruci, jer Apple nije želio da otkrio kako se pravi ili odakle potiču njegovi dijelovi, ali i zato što i sami korisnici nisu dovoljno radoznali da to saznaju. Barem ja nisam bio. Kako bih to ispravio, ispratio sam lanac proizvodnje sve do sirovina od kojih nastaju dijelovi iPhone-a, kako bi rasvijetlio tajnu istoriju svakog fizičkog uređaja – od rudnika aluminijuma u Boliviji, litijuma u Čileu, do fabrika komponenti u Kini i prodavnica širom svijeta, upoznajući se usput sa ljudima koji su stvaranje tog proizvoda učinili mogućim.

Pored toga, postoji mnogo ‘skrivenih’ istorija vezanih za telefon: neimenovanih pionira tehnologija (poput multitouch) kao što su Vejn Vesterman, Bil Bakston i Bent Stamp, potpuno nepoznatih javnosti, ali koji su učinili mogućim moderne uređaje.

Smatram da je razumijevanje svih tih ‘tajnih’ istorija je ključno za to kako je toliko važan proizvod nastao”.