Tajne iPhonea za koje nikada niste čuli

Kada je jedan korisnik mreže Quora želio da sazna nešto više o istoriji iPhone-a, na njegovo pitanje odgovorio je Brajan Merčant lično, autor knjige “The One Device” i svetu razotkrio manje poznatu priču o kompaniji Apple.

bill

“Postoje barem dva različita načina da razmišljate o tome. Prvi je da postoji skrivena istorija proizvoda kao posljedica misterioznosti koja je oduvijek pratila tu kompaniju.

Kada se Stiv Džobs vratio u Apple sredinom devedesetih, njegovao je tajnovitost i čuvao je imena i dijela timova kompanije podalje od očiju javnosti, što mu je, smatrao je on, omogućilo da bolje predstavi priču o svakom od proizvoda kompanije.

Zato mnogi povezuju iPhone (ili iPod i iPad) prvenstveno sa Stivom Džobsom ili sa Džobsom i Džonijem Ajvom. Međutim, mnogi timovi briljantnih dizajnera, inženjera i programera radili su na iPhone-u.

Apple je istoriju uređaja čuvao u tajnosti jer je, vjerujem, želio da pojednostavi svoju poruku i izvuče korist iz činjenice da je Stiv Džobs bio izvanredna i voljena javna ličnost. Prvi dio moje knjige zasnovan je na prenošenju tajne istorije.

Drugi je da postoji ‘tajna’ istorija uređaja koji trenutno držite u ruci, jer Apple nije želio da otkrio kako se pravi ili odakle potiču njegovi dijelovi, ali i zato što i sami korisnici nisu dovoljno radoznali da to saznaju. Barem ja nisam bio. Kako bih to ispravio, ispratio sam lanac proizvodnje sve do sirovina od kojih nastaju dijelovi iPhone-a, kako bi rasvijetlio tajnu istoriju svakog fizičkog uređaja – od rudnika aluminijuma u Boliviji, litijuma u Čileu, do fabrika komponenti u Kini i prodavnica širom svijeta, upoznajući se usput sa ljudima koji su stvaranje tog proizvoda učinili mogućim.

Pored toga, postoji mnogo ‘skrivenih’ istorija vezanih za telefon: neimenovanih pionira tehnologija (poput multitouch) kao što su Vejn Vesterman, Bil Bakston i Bent Stamp, potpuno nepoznatih javnosti, ali koji su učinili mogućim moderne uređaje.

Smatram da je razumijevanje svih tih ‘tajnih’ istorija je ključno za to kako je toliko važan proizvod nastao”.

Ostavite komentar