Turska i Rusija udružene : Balkan postaje nova interesna zona

Veoma je vjerovatno da bi naredna kriza u Evropi mogla da se dogodi na Balkanu, pod uticajem Rusije i Turske, prognozira Wall Street Journal, zabrinut da bi, ukoliko do toga dođe, EU mogla da bude uzdrmana iz temelja.

Flag Russia-EU

Razrađujući dalje ovu tezu, američki list smatra vjerovatnim da bi “Rusija i Turska ohrabrile svoje zastupnike na Balkanu, Srbiju i Albaniju, da im pomognu u prekrajanju regionalnih granica”.

List navodi da se Rusija i Turska smatraju “ključnim akterima” u tom djelu Evrope i “glavnim uzrocima potencijalnih kriza”.

Ne pozivajući se na bilo kakve relevatne izvore ili eksperte, WSJ i dalje špekuliše da bi srpska vlada mogla, uz rusku podršku, da “anektira djelove Bosne naseljene Srbima”, a da bi Turska mogla da pomogne Albaniji da “anektira Kosovo na isti način na koji bi Srbija to mogla da uradi u Bosni”.

Ipak, list priznaje da je malo vjerovatno da će se takav scenario i dogoditi, jer bi, navodi, “bilo teško za te dvije zemlje da se dogovore oko novih granica”.

U nastavku list upozorava da bi Zapad trebalo da bude zabrinut zbog turskog uticaja na Balkanu imajući u vidu da Turska sve bliže sarađuje sa Rusijom, iako je “na papiru” članica NATO.

Istovremeno, WSJ konstatuje i da bi “svaka balkanska zemlja radije bila dio EU, nego saveznica Rusije ili Turske”.

Ipak, WSJ se osvrće i na težnje zemalja Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i na Kosova da postanu članice Evropske unije.

“Svaka od ovih balkanskih država želi da postane dio evropskog projekta umjesto približavanja s Moskvom. Ali, njihova nada za ulazak u EU u bliskoj budućnosti izumire jer blok ne pokazuje spremnost da prihvati bilo kakve nove problematične članove kojima je potrebna značajna finansijska podrška”.

Autor navodi da Evropljani smatraju da je SAD ta koja “može odvratiti destruktivne napore Rusije na ovim prostorima”.

“Jačanje njihovog prisustva na Kosovu i povećanje diplomatskih napora na Balkanu mogli bi zadržati mir. Međutim, Bijela kuća je skeptična o njihovoj ulozi u međunarodnoj politici danas. Stari argumenti, kao što su solidarnost NATO-a, zaštita vrijednosti i sloboda, kao i ruska agresija, više ne ubjeđuju Washington. Predsjednik Donald Trump razmišlja u smislu dogovora. To je vjerovatno Evropa, tačnije Berlin, koji će morati razmišljati o načinima da ubijedi novu američku administraciju da intervenišu na Balkanu”, navodi se u članku objavljenom u Wall Street Journalu.