Interesi : EU i Amerika se ne slažu po pitanju uvođenja sankcija Rusiji

trump

LONDON – Zvanični Brisel priprema oštar odgovor Sjedinjenim Državama ukoliko zvanični Washington nastavi sa dalekosežnim novim sankcijama protiv Rusije koje pogađaju evropske kompanije, piše Financial Times (FT).

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod-Junker apelovao je da se pod hitno razmotri način na koji će Brisel odgovoriti ukoliko se evropske energetske kompanije ili druge evropske djelatnosti nađu na udaru sankcija o kojima trenutno diskutuje Kongres SAD.

Prema dokumentu pripremljenom za sastanak Evropske komisije u srijedu, a u koji je FT imao uvid, zvanični Brisael bi “trebalo da bude spreman da djeluje u roku od nekoliko dana” ukoliko mjere SAD “budu usvojene bez uzimanja u obzir zabrinutosti Brisela”.

Predstavnici republikanaca i demokrata u američkom Kongresu postigli su tokom vikenda dogovor o širokom paketu sankcija prema Rusiji, kojim žele da kazne Moskvu zbog navodnog miješanja u prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD. Predstavnički dom američkog Kongresa bi sutra trebalo da se izjasni o tom paketu sankcija, koji se pored Rusije, odnosi i na Iran i Sjevernu Koreju.

Zvanični Brisel, međutim, traži “javno ili pisano uvjerenje” administracije američkog predsednika Donalda Trampa da primjena novih sankcija neće pogoditi interese EU. Evropski zvaničnici su, kako navodi FT, duboko zabrinuti da će američke sankcije pogoditi evropske energetske kompanije koje učestvuju u ruskim projektima, uključujući i one koje rade na projektu gasovoda Sjeverni tok 2 koji bi trebalo da isporučuje ruski gas do Njemačke.

Ostavite komentar