Nastaje nova država : Malorusija

Separatisti u Donjecku na istoku Ukrajine proglasili su uspostavljanje države Malorusije koja će, kako kažu, biti nasljednica Ukrajine.

flag

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DPR) Aleksandar Zaharčenko izjavio je danas da je u pripremi ustav nove države koji će kasnije biti predložen na glasanje. On je predložio trogodišnji tranzicioni period ka osnivanju nove nezavisne države Malorusije kao rešenje trogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine.
Ocijenivši da je u razgovorima unutar DPR zaključeno da se “Ukrajina pokazala kao propala država”, Zaharčenko je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži njegov prijedlog.
Treba da nas podrže stanovnici regiona. Ovo rješenje je moguće ako međunarodna zajednica podrži ideju“, rekao je Zaharčenko.
Malorusija je proglašena kao suverena država i nasljednica Ukrajine, s Donjeckom kao glavnim gradom.
Nova država će voditi politiku ka obnavljanju veza s Rusijom, pridruživanju Savezu Rusije i Belorusije, da će zvanični jezici biti ruski i maloruski, a da će regionalni jezici zadržati svoja prava i statuse.
Sukobi u regionima Donjeck i Lugansk izbili su u aprilu 2014, pošto je predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič svrgnut s vlasti u februaru te godine. Stanovnici tih regiona glasali su za nezavisnost na referendumima, a Kijev je započeo vojnu operaciju protiv separatista.
U sukobima je stradalo više od 10.000 ljudi. U februaru 2015. je potpisan mirovni sporazum, koji podrazumjeva prekid vatre, povlačenje oružja s linije sukoba i ustavne reforme.
Primirje se stalno krši, uz međusobne optužbe sukobljenih strana.