Požari bukte a penzionisani generali tvrde da ih podmeću Jugosloveni

Iako nadležni izjavljuju da uzroci požara u Hrvatskoj tek treba da budu utvrđeni, brojni građani Hrvatske smatraju da su oni podmetnuti.

Najdalje je u sumnjama otišao general u penziji Davor Domazet Lošo, koji je rekao da su za vatrenu stihiju odgovorni „Jugosloveni, koji mrze Hrvatsku i Hrvate“.

Građani vjeruju da su požari podmetnuti zbog činjenice da je vatra u razmaku od nekoliko sati planula na dvadesetak mjesta. Iz vatrogasnih službi, međutim, pozivaju na oprez s ovakvim konstatacijama, uz napomenu da se jedino istragom može utvrditi kako je do požara došlo.

pozar-640x400

Splitska „Slobodna Dalmacija“ piše da iako više izvora požara budi sumnju u ljudski faktor, postoji i čitav niz prirodnih fenomena koji su mogli da prouzrokuju ovako kataklizmičan požar. Jedno od njih ponudio je jutros vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina koji je, kako je rekao, svojim očima video kako vatra i bukvalno može da „preskoči s jednog mjesta na drugo“.

„Vatra je bila toliko jaka da smo u nekoliko navrata vidjeli kako gori dim. U takvim okolnostima požar se doslovce prenosi vazduhom, nošen jakim vjetrom u par sekundi može izazvati plamen na sasvim drugom mjestu. Jasno da se ljudima tada čini da je požar podmetnut, ali to ne mora biti tako. Naravno, to je samo jedno od mogućih objašnjenja, konačan sud o uzrocima požara donijeti će policijski uviđaj i to je jedino relevantno“, rekao je Glavina.

Penzionisani hrvatski general za požare koji haraju Hrvatskom, ali i Crnom Gorom krivi Jugoslovene. On smatra da „Jugosloveni i oni koji ne vole Hrvatsku“, podmeću požare i vode „asimetričan rat“ protiv Hrvatske i Hrvata.

Davor-Domazet-Lošo

„Gori Boka Kotorska, Hercegovina i Dalmacija. To ne može biti slučajno. I to baš u vrijeme kada se prema prognozama može znati da je u toku bura koja duva već četiri dana“, navodi Lošo.

On kaže da „Boku kotorsku zovu ’nevistom Jadrana‘, u kojoj žive Hrvati“, te da su pogođeni i „Hercegovina u kojoj su, također, Hrvati, kao i Dalmacija“, prenose hrvatski portali. „Ti požari su podmetnuti. Mogu oni da pričaju šta hoće, ali tu nema sumnje“, tvrdi Lošo, hrvatski ratni general iz devedesetih godina prošlog vijeka.

On smatra da su požari „u interesu dušmana Hrvatske — „Jugoslovena“. „Oni koji se ne mire sa samostalnom državom Hrvatskom odbranjenom u domovinskom ratu — njima je u interesu da Hrvatska gori, jer su požari jedan od oblika asimetričnog rata“, navodi Lošo.