Naučno dokazano : Prašina utiče na gojaznost

Male količine prašine koje sadrže spojeve ekoloških zagađivača mogu imati uticaja na rast masnih ćelija, pokazala je studija istraživača American Chemical Society.
household-dust-allergens
Istraživači su utvrdili da spojevi poznati kao endokrine hemikalije (EDC) koji se nalaze u kućnoj prašini mogu podstaći masne naslage da skupljaju više masti.

Studija je pokazala da su masne ćelije zbog kućne prašine koja se dodavala predmetima u laboratoriji nakupile trigliceride. EDC su sintetički ili prirodni spojevi koji mogu replicirati hormone tijela. Podaci dobiveni istraživanjima na životinjama pokazali su da izloženost EDC-u tokom ranijeg života može uzrokovati gojenje tokom kasnijeg života.

EDC se obično nalazi u robi široke potrošnje i završava u prašini koja se udiše, proguta i apsorbuje kroz kožu. Prema procjeni američke agencije Environmental Protection, djeca svakodnevno konzumiraju oko 50 miligrama kućne prašine.

Istraživači su prikupili uzorke kućne prašine iz 11 domova u Severnoj Karolini. Ekstrakti iz sedam od 11 uzoraka su podstakli masne ćelije da se razvijaju i nakupljaju trigliceride. Istraživanje je pokazalo da samo tri mikrograma prašine utiče na masne ćelije.