Majstori preporučuju : Bojler obavezno isključite tokom tuširanja

Potencijalna bomba u stanu, smrtonosna zamka iz kupatila, samo su neki od zastrašujućih sinonima za aparat bez kog nijedno domaćinstvo ne može – bojler.

banja

Učestali incidenti sa ovim uređajem, koji su nedavno odnijeli nekoliko života, stvaraju strah kod stanovništva, međutim, stručnjaci ističu da je i bojler bezbjedan ako se njime pravilno rukuje. Jedno je sigurno – mora se isključivati prilikom tuširanja.

Neispravni uređaji, nedovoljno dobro uzemljenje i nemar ljudi prilikom tuširanja mogu da dovedu do smrtnog ishoda.

Sve počinje od uzemljenja“, kaže jedan od električara iz grupe vrlo popularne Facebook grupe Tražim majstora Sarajevo . “U stambenim zgradama se radi po propisima, pa radnici imaju stručni nadzor, što je veoma bitno. Kada pukne obloga koja štiti grijač u bojleru, tada nastupa uzemljenje, koje nas zaštiti od strujnog udara tako što nam “izbaci” osigurač. Međutim, kada je osigurač zamijenjen “na svoju ruku”, eto još jednog problema.

Mali znaci koji pokazuju da bojler nije sasvim ispravan i da treba pozvati stručno lice su kapljanje, šuštanje vode u kazanu, kao pred vrenje na ringli, ili neispravan termostat.

Čim čujete šuštanje, to znači da se nataložio kamenac, voda u bojleru ne smije da vrije. Kada je bojler uključen, treba isključiti grijalice, kalorifere, fen za kosu“, savjetuje majstor Mile.

Dugme termostata nikada ne treba podešavati tako da bojler zagrijava vodu do maksimuma. Tada se oko grijača stvara više kamenca.

Ostavite komentar