Finci zabrinuti : Kopamo podzemne gradove kako bi se zaštitili od Rusa

Ukoliko Rusija napadne Evropu, zbog čega iz nekog razloga strahuju pojedine zapadne zemlje, jedna evropska zemlja je u potpunosti spremna na najgore.

CityMilitaryHelsinki-829424

Finska je izgradila čitav splet podzemnih tunela ispod Helskinkija koji bi trebalo da budu spremni za naseljavanje u slučaju invazije.

Devet miliona kubnih metara tunela mogao bi da “ugosti” svih 600.000 stanovnika finske prijestolnice.

Kako navode britanski mediji, Rusija se sprema da održi vojnu vježbu “Zapad 2017”, najveću od kraja Hladnog rata, a trupe će vježbati baš u blizini finske granice.

Navodno, to je izazvalo nezadovoljsto i strijepnju kod Finaca, a njihova vojska je spremna za masovnu evakuaciju ukoliko do toga zaista dođe, a još u martu je bila izvedena serija vježbi u slučaju opsade grada.

I susjedna Estonija je izrazila zabrinutost zbog pojačane ruske vojne aktivnosti i to u blizine granica ove zemlje, ali ne smatraju da će vježbe Zapad predstavljati direktnu prijetnju.

Ipak, Finska ne želi sve da prepusti slučaju.

“Vojnici će se pobrinuti da imamo prednost u podzemnom gradu ukoliko ikada dođemo u situaciju da moramo da se borimo”, rekao je jedan bivši finski ministar odbrane.

Inače, planovi za izgradnju podzemnog grada datiraju još iz 60-ih godina prošlog vijeka.

400 odvojenih prostorija ili tunela je već izgrađeno, a plan predviđa još 100 novih lokacija. Većina podzemnog grada je otvorena za javnost, a mogu se vidjeti čak i bazeni, tereni za hokej na ledu i parkinzi.