VIDEO : Šumska braća – borba za baltičke države film koji govori o nacistima

Propagandni film NATO-a u kome se slave “partizani” sa Baltika koji su se nakon Drugog svjetskog rata borili protiv Sovjeta izazvao je skandal, jer su te “partizanske čete” bile sastavljene od poraženih jedinica, lojalnih nacističkoj Njemačkoj.

NATO je na svojim profilima na društvenim mrežama objavio osmominutni propagandni film “Šumska braća – borba za baltičke države”. Ispostavilo se da film slavi bivše pripadnike nacističkog “Vafen-SS”.

U filmu su “Šumska braća” predstavljena kao baltički borci za slobodu od sovjetskog jarma, ali nije spomenuto da su mnogi od njih radili na istrebljenju Jevreja, te bili poznati po svojoj koljačkoj nemilosrdnosti i nizu ratnih zločina.

nato

“Šumsku braću” osnovali su pripadnici 20. divizije “Vafen-SS”, kojima je nacistički vođa Adolf Hitler lično odobrio da ostanu na teritoriji baltičkih republika 1944. godine, kada se iz Litvanije, Letonije i Estonije, pred naletom Crvene armije, povlačila njemačka vojska.

U NATO filmu, međutim, navodi se da su “Šumsku braću” činili “bivši vojnici koji su se borili na obje strane, a sada su se plašili za svoje živote, s obzirom na to da je sovjetska vlada brzo hvatala i eliminisala sve one koji su podržavali ideju nezavisnosti”.

Analitički portali podsjećaju da su demokratske države poput Velike Britanije, Kanade i SAD u posljeratnoj eri prihvatile veliki broj istočnih Evropljana, na primjer Letonaca i Ukrajinaca, koji su bili umješani u kolaboraciju sa nacistima i sprovođenje Holokausta.

Ali, u medijskom ratu sa Rusijom, NATO je promovisao i bivše SS-ovce, među kojima su bili i pripadnici ustaša, i one koji su učestvovali u Holokaustu, u borce za slobodu.

U propagandnom filmu NATO-a postoji i dio u kojem se pojavljuju pripadnici specijalnih snaga sa Baltika i ponosno izjavljuju kako u njima “i danas živi naslijeđe “Šumske braće”.

“Opasan potez koji ojačava revizionizam u istočnoj Evropi”

Britanski istoričar Rori Jomans, specijalista za nacizam i NDH, rekao je za hrvatske medije da je ovaj propagandni potez NATO-a “opasan”.

“Dobro je poznato da su demokratske države poput Velike Britanije, Kanade i SAD-a u postratnoj eri prihvatile veliki broj istočnih Evropljana, Litvanaca i Ukrajinaca, koji su bii umješani u kolaboraciju sa nacistima i sprovođenje holokausta, jer je zbog početka Hladnog rata njihov antikomunizam odjednom postao koristan. Njihove neugodne prošlosti su zanemarene. Ne možemo promijeniti historiju, ali to je vrlo sramno naslijeđe”, rekao je Jomans.

Ali, s obzirom na aktualne napetosti s Rusijom, za NATO izgleda nije problem da promoviše bivše SS-ovce samo zato što su ujedno bili i antikomunisti.

Jomans ističe da se očigledno ništa nije naučilo iz prošlosti.