Na vratima BiH : U Drvengradu počinje 5. Boljšoj festival

Peti festival ruske klasične muzike “Boljšoj” početi će sutra u Drvengradu, a do 15. jula za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrijošku nadmetati će se 60 mladih talenata iz Srbije, BiH i Rusije.

drvengrad

Studenti i učenici muzičkih škola takmičiti će se u dvije starosne kategorije – od 13 do 17 i od 18 do 25 godina, a o najboljima će odlučivati žiri koji čine direktorica škole za mužičke talente u Chupriji Danijela Jovović, proslavljeni ruski pijanista Jurij Rozum i prof. Zoran Komadina.

Gosti Boljšoj festivala u okviru revijalnog programa biće violinista Roman Simović, mecosporan Milijana Nikolić, violončelista Justus Grim i violinistkinja Tatjana Samuil, koji će održati i majstorske kurseve.

Osnivač “Boljšoj” festivala Emir Kusturica izjavio je nedavno da je u kontaktu sa trenutno najvećim dirigentom Valerijem Gergijevim, koji bi trebalo u Srbiju da doleti iz Minhena gdje ima koncert dan prije 14. jula kada nastupa u Parizu, te će tako imati samo nekoliko sati da provede u Drvengradu.

Druge festivalske večeri premijerni nastup u Srbiji imati će kvintet Romana Simovića specijalno oformljen za “Boljšoj” festival, a čine ga vrhunski muzičari: violinisti Robert Rakatoš i Milena Simović, violončelisti Tim Hju i Ksenija Janković i pijanista Vladimir Milosević.

Novina ovogodišnjeg festivala biće program “Dijalog talenata” u okviru koga će se predstaviti po četiri mlada talenta iz Srbije i Rusije, a svirati će i Simfonijski orkestar “Boljšoj” pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića.

Kusturica je najavio da će ugostiti i Boru Đorđevića (“Riblja čorba”).

Misija “Boljšoj” festivala, kako ističe njegov osnivač, jeste ohrabrivanje mladih umjetnika da sa te pozornice zakorače na veću i uključe se u svijet ozbiljnih umjetnika, da naprave svoje prve korake u profesionalni svijet.

Ostavite komentar