Čestitamo : Napravljen alat koji pomaže učenicima da prepisuju

Učenici i studenti uvijek pronalaze nove načine da prepisuju, međutim, razvoj novih tehnologija varanje na ispitima i pismenim testovima čini još jednostavnijim.

volfram_alfa

Popularizovane su razne internet strane na kojima mogu da se preuzmu domaći zadaci i lektire, seminarski radovi, a nije rijetkost da se pronađu i rješenja zadataka za predmete poput hemije, fizike ili matematike.
U ovom posljednjem je vještačka inteligencija napravila najveću razliku.
Google je u svoj pretraživač ugradio i mogućnost rješavanja jednačina – jedna fotografija zadatka i rešenje se pojavljuje na ekranu. Slično funkcioniše i Wolfram Alpha, onlajn alat s vještačkom inteligencijom koji barata nizom podataka.
Zamišljen je kao pomoć u obrazovanju, pa tako osim matematike i fizike, Wolfram Alpha nudi mnoštvo podataka iz istorije, kulture, astronomije, hemije, medicine, mašinstva, statistike, pa čak i finansija i računarstva.  Nije mu problem da prepozna pitanje koje neko postavi riječima (na engleskom), učita putem fotografije ili dokumenta.
Wolfram Alpha je nepresušnan izvor znanja, ali i jednostavno rešenje za one koji nemaju moralne barijere kada je riječ o prepisivanju. Naravno, rješenje koje Wolfram Alpha prikazuje na ekranu računara ili mobilnog uređaja nije gotov pismeni rad, ali nudi dovoljno podataka na jednom mjestu da je pisanje eseja samo stvar uobličavanja tih informacija u rečenice.
Ipak, kako bi malo otežali varanje studentima i učenicima, tvorci Wolfram Alpha profesionalnu verziju s detaljnijim objašnjenjima i rešenjima naplaćuju sedam dolara mjesečno.
U Wolfram Alphi ističu da je to alat koji može dobro da dođe profesorima u pripremanju nastave, ali i učenicima koji nemaju na raspolaganju nekoga ko bi im objasnio komplikovani matematički ili hemijski zadatak.
I tvorac Wolfram Alphe Stiven Volfram smatra da njegov alat nije jednostavno rešenje za varanje na testovima, već edukacijski alat za budućnost. Mnogi se s njim ne bi složili.

Ostavite komentar