Prošlo je 46 godina od kad nas je napustio Jim Morrison stari jahač oluje

Danas (3. jula) se navršava 46 godina od smrti legendarng američkog muzičara i pjesnika Džima Morisona.

jim morisson

Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison rođen je 8. decembra 1943. godine u američkog gradu Melburnu. Bio je pjevač i vođa “Dorsa” i smatran za jednog od najharizmatičnijih pjevača u istoriji rokenrola.

Morison je i autor nekoliko zbirki pjesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

Njegova smrt u 27. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

Morison je ostao jedan od najpopularnijih i najuticajnijih pjevača u istoriji roka, dok su pjesme “Dorsa” postale obavezne u kompilacijama stanica koje su puštale klasičnu rok muziku.

Do danas je Morisom široko poštovan kao prototip rok zvijezde – grub, privlačan i misteriozan.

grob

Pored muzike, Morison je kao pisac i pjesnik bio pod uticajem Fridriha Ničea, Vilijama Blejka, Šarla Bodlera, Džeka Keruaka, a posebno Artura Remboa, često govoreći za sebe da je “Rembo u kožnoj jakni”.

Za života je uspeo da izda dvije knjige “The Lords – Notes on Vision” i “The New Creatures”. Posthumno su izdate još dvije zbirke pjesma “Wilderness” i svjetski poznat “The American Night”.

Morison je bio jedan od rijetkih visoko školovanih muzičara svog vremena. Završio je Univerzitet u Kaliforniji Los Anđeles – UCLA, koji se smatra jednim od najboljih univerziteta u SAD.

Morison je sahranjen na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu na kojem su sahranjeni velikani svjetske književnosti, umjetnosti i slavne ličnosti kao što su Molijer, Žorž Meljes, Frederik Šopen, Oskar Vajld, Onore de Balzak, Marsel Prust, Marija Kalas, Isidora Dankan, Đoakino Rosini, Žorž Bize, Ivan Montan, Simon Sinjore i Edit Pjaf.

Na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pjesnik, jer je umjetnik prvenstveno tako sebe smatrao.