Postali smo jeftini i za komšije i za susjede

BIHAĆ – Velika Kladuša, Bihać, i Cazin, gradovi na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, nova su meka za kupce iz Hrvatske.

Svakog vikenda i praznika stotine automobila slije se preko graničnih prelaza Izačić – Ličko Petrovo Selo i Maljevac – Velika Kladuša.

jeftinoca

Registarske oznake otkrivaju da gosti stižu iz Varaždin, Zagreb, Murska Sobota, Rijeka, Zadar i Gospić, a nerijetko se mogu vidjeti i automobili sa slovenačkim tablicama, iz Ljubljane, Gorice, Postojne, Jesenica, Novog Mesta…

U kolonama je sve više autobusa, popunjenih do zadnjeg mjesta. Cilj im je isti šoping u gradskim tržnim centrima i prodavnicama. Šoping je sve popularniji zbog nižih cijena, posebno prehrambenih proizvoda, ali i jeftinijeg benzina, nafte, plina…

Ulice Bihaća, Velike Kladuše i Cazina pune su preprodavaca, a gužve su uobičajene i u trgovinama i šoping centrima. Sve je dobro organizirano. Parking mjesto naplaćuje se jedan euro, a na blagajnama prolaze sve valute i kune, i eura, i konvertibilne marke.

Među natraženijom robom su benzin, nafta i plin, zbog kojih je sve više onih koji dolaze po gorivo, kažu na ovdašnjim benzinskim pumpama. Na rezervoaru koji napune u Bosni i Hercegovini, uštedi se do 20 eura. Nikome ne smeta ni što su standardi kvalieteta ovdje niži nego u Hrvatskoj, pa neke vrste derivata sadrže veće količine sumpora. Najtraženiji eurosuper 95 u Bosni i Hercegovini košta nešto više od eura, slično kao i eurosuper 98. Razlika je manja na dizelskim gorivima.

Vikendom i u sajamske dane promet se mjeri u desetinama i stotinama hiljada eura. Samo u Bihaću, uz granicu s Hrvatskom ima desetak trgovačkih centara. Toliko ih je niklo i  u susjednim opštinama. A veliki broj Bišćana, Kladušana i Cazinjana, u nedostatku drugih, ovdje nalaze posao.

U Bihaću su zbog najezde gostiju proradili i semafori, a lokalne vlasti sad gledaju i kako bi ojačali turističku ponudu.”Zašto da ne iskoristimo ovo i od Bihaća, Velike Kladuše i Cazina napravimo nekadašnji Trst u Italiji i čuveni Ponto roso”, kažu u Gradskoj upravi Bihaća.