VIDEO : Hercegovac napravio bicikl grtalicu za snijeg

U iščekivanju snijega i usput švrljajući po internetu, došao sam na ideju da napravim bicikl-grtalicu, govori mladi inovator Josip Ćorić iz Rodoča, predstavljajući svoj novi projekat.

izumitelj-bicikl-ralice-foto-printscreen-facebook-1485165371-1087093

S obzirom na snježne padavine svuda oko Mostara, te najave kako bi ovu godinu moglo zabijeliti kao što je to bilo nekoliko godina ranije, četrnaestogodišnji Josip je odlučio snijeg dočekati spremno.

“Ponovo su svuda najavljivali veliki snijeg, kao i 2012. godine, pa sam se sjetio kako je u tom periodu Mostaru i okolini nedostajalo ralica i čistača snijega.

U garaži sam imao bicikl, koji je stajao pokvaren, pa sam se dao u istraživanje preko interneta i tako je sve krenulo”. objašnjava Josip.

Slične pokušaje je, kako kaže, video u Americi, ali njima, za razliku od njegovog, projekt nije uspio.

“Moj bicikl-grtalica radi. Sad mi je samo žao što nije palo više snijega kod nas, no planiram s tatom otići i na Blidinje i malo zagrijati bicikl – priča Josip, koji je uz školu i ljubav prema izumima, aktivan i u borilačkim vještinama.

Inače, ljubav prema tehnologiji naslijedio je od oca i tetka s kojima provodi sve svoje slobodno vrijeme smišljajući nove ideje i projekte.

“Privlači me sve novo, s tatom uvijek radim na nekim idejama i projektima. Posljednje što bih izdvojio jeste kariola s motorom na pogon i dva točka pozadi na kojoj radim sa svojim tetkom” govori mladi innovator, te dodaje kako se nada da će neki od njegovih inovacija “upaliti”, te postati koristan i drugima.

Ostavite komentar