U Astani počeli mirovni pregovori o Siriji

Mirovni pregovori, koji su okupili predstavnike sirijske vlade i pobunjeničkih grupa, počeli su u kazahstanskoj prestonici Astani.
Sirija_deca1
Pobunjenici su saopštili da neće pregovarati direktno sa predstavnicima vlade na prvoj sesiji, ali su na otvaranju skupa seli za isti sto sa drugom stranom. Za sada je nejasno da li bi pobunjenici mogli da pregovaraju direktno sa delegacijom sirijske vlade na kasnijim sesijama.
Pobunjenici su saopštili da će pregovori biti fokusirani na jačanje krhkog primirja u čijem su uspostavljanju prošlog mjeseca posredovale Rusija i Turska, dok se Damask u međuvremenu založio za “sveobuhvatno” političko rešenje sukoba i insistira na tome da pobunjenici polože oružje u zamjenu za sporazum o amnestiji.
Pregovore u Astani organizuju Iran i Rusija, koji podržavaju sirijsku vladu, i Turska koja podržava pobunjenike.
U nekoliko rundi neuspjelih pregovora u Ženevi, politički predstavnici opozicije bili su u vodstvu u pregovorima sa delegacijom sirijske vlade. Međutim, u Astani je delegacija opozicije sačinjena od 14 pobunjenika koji su vodili oružani ustanak, a kojima pruža podršku dvadesetak pravnih i političkih savjetnika.

Ostavite komentar