Predsjednik Trump bi mogao posjetiti Sarajevo u julu

Mogućnost da predsjednik Trump dođe u BiH sasvim je realna, a posjeta bi se mogla dogoditi prvih dana jula ove godine. Direktan povod i razlog je otvaranje jednog novog objekta u Sarajevu za koji bolje upućeni, ali bez otkrivanja detalja, kažu da je od strateškog značaja za SAD i Europu.

Trump-flag

U sklopu svoje prve europske turneje, novi američki predsjednik Donald Trump mogao bi posjetiti i BiH i provesti nekoliko sati u Sarajevu, saznaje Dnevni list iz svojih izvora.

Neutralni teren

Mogućnost da predsjednik Trump dođe u BiH sasvim je realna, a posjeta bi se mogla dogoditi prvih dana jula ove godine. Direktan povod i razlog je otvaranje jednog novog objekta u Sarajevu za koji bolje upućeni, ali bez otkrivanja detalja, kažu da je od strateškog značaja za SAD i Europu.

Svjetski mediji javljaju da Trumpov ured već uvelike radi na organizaciji njegove prve posjete Europi i da bi s obzirom na nepredvidivost novog američkog predsjednika, moglo biti iznenađenja. Priča se da bi prva stanica trebala biti Slovenija odakle je Trumpova supruga Melanija.

Također, u okviru toga, pažljivo se priprema i zasigurno veliki povijesni događaj – susret predsjednika SAD Donalda Trumpa i predsjednika Rusije Vladimira Putina. Gdje će biti, još se ne zna. Iz Moskve su jučer poručili da će do susreta doći jer je potreban, ali da je za pripremu potrebno nekoliko mjeseci.

Ono što je izvjesno jeste da će biti na neutralnom terenu i sve glasnije se spominje upravo Slovenija i to kao američka ideja. Međutim, mogućnost da Slovenija bude domaćin još nije potvrđena, ali nije ni demantirana. Navodno iz Velike Britanije potekla je ideja da to bude na Islandu, ali je u startu otpala.

Zanimljivo je da se prema diplomatskim izvorima srbijanskih medija spominje Beograd kao mjesto tog povijesnog susreta, a kao razlog navode se dobri odnosi Srbije s Rusijom, ali i sa zapadom.

Ono što se zna jeste da će u centru razgovora i dogovora između Trumpa i Putina biti završetak rata u Siriji i Ukrajina kao dvije države preko kojih se mogu i moraju riješiti ključni svjetski problemi što je apsolutno nemoguće bez dogovora između SAD i Rusije. Neki svjetski diplomatski krugovi već tvrde da će sastanak Trumpa i Putina zapravo biti događaj koji će izazvati pomjeranje globalnih centara moći.

Pozicija Balkana

Gdje je u svemu tome Balkan? Prema upućenima u globalne odnose, Sirija i Ukrajina su važniji od „našeg dijela Europe“, ali uz napomenu da je Balkan iznimno važan Rusiji iz političkih, ekonomskih i sigurnosnih razloga i plana koji je sve vidljiviji – da preuzme kontrolu u tom dijelu Europe.

Službena Moskva već je objelodanila namjeru da četiri države Balkana – Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru upakira u vojno neutralni savez koji će biti pod ruskom zonom utjecaja. Činjenica da se Crna Gora nalazi pred prijemom u NATO ne mijenja tu namjeru.

Istovremeno, neki utjecajni njemački analitičari i institucije koje se bave analizama odnosa u svijetu, priopćavaju da neće biti iznenađenje ako Trump prepusti Balkan Putinu. Takve prognoze objašnjavaju time da novi američki predsjednik neće  konfliktne situacije s Rusijom, Turskom i Iranom uz naglasak da će „snažno i žestoko odgovoriti ukoliko bude smatrao da netko ugrožava ili pogrešno postupa prema SAD“.

Činjenica je da nema nekih krupnih razlika u ocjenama Washingtona i Moskve situacije na Balkanu kao potencijalnog žarišta nestabilnosti i nesigurnosti u Europi što se odmah mora osjetiti i u SAD. Pri tome se uzima u obzir teška politička i ekonomska kriza u BiH, rovita situacija u Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu i odnosi između Prištine i Beograda. Američki Blumberg prekjučer je upozorio da nije isključena intervencija Rusije  ako dođe do zaoštravanja odnosa na Balkanu, prije svega u BiH, Makedoniji i Crnoj Gori.

S druge strane, prema nekim zapadnim medijima, za očekivati je kontinuitet američke politike na Balkanu gdje Europskoj uniji ostaje vodeća ulogu bez obzira što nije postigla vidljive pozitivne rezultate. Istovremeno dodaju da će u konačnici sve ovisiti od ishoda dogovora Trumpa i Putina o Siriji i Ukrajini s tim što se neće zaobići ni napeti odnosi na Baltiku.

Izvor : http://dnevni-list.ba/web1/trump-u-srpnju-dolazi-u-sarajevo/