Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić : “Od plate se niko nije obogatio ali mi uvodimo euro”

Zagreb — Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je da ne zna tačno koliko zarađuje i da bi morao da pogleda.

Boris Vujčić

Kako je kazao, plata guvernera HNB-a je 35.000 kuna (4.600 eura), dok za međunarodne funkcije na koje je izabran nije plaćen.

Na pitanje da li se doživljava kao oličenje buržoazije, Vujčić je odgovorio:

“Apsolutno ne, ja spadam sigurno u vrlo dobro plaćene ljude, mali procenat vrlo dobro plaćenih ljudi, ali ja mislim da su u Hrvatskoj oni koji su stvarno buržoazija, oni koji žive od kapitala, a ne oni koji žive od plate.”

Zaključio je kako se od plate u Hrvatskoj niko nije obogatio pa nije ni on.

Govoreći o monetarnoj politici Hrvatske, Vujčić je naveo da bi trebalo očekivati da kuna vrlo brzo bude zamijenjena eurom.

Vujčić je rekao da ima podršku premijera i kako dijele mišljenje o euru.

Na pitanje zašto Hrvatska hrli u eurozonu kada neki koji su već dugo u njoj kritikuju ostanak rekao je:

“Postoji puno drugih mišljenja koji vjeruju kako će opstati. Ne vjerujem da Hrvatska može izgubiti. U tih idućih pet godina se mora pokazati opstaje li ili ne. Ako evrozona ne opstane nemamo gdje ući, ako opstanemo znači da je stabilna.”

Rekao je kako postoje brojne analize iz drugih država koje su ulazile u eurozonu i kako je rast cijena pri uvođenju eura bio između 0,1 i 0,3 posto, dok su dobrobiti mnogo veće.

“Ekonomski interes je jasan: euro treba uvesti što prije jer su prednosti veće od gubitaka, a mi nemamo šta puno da izgubimo. Benefiti su pad kamata i kamatnih stopa, banke će imati pristup likvidnosti Evropskoj centralnoj banci pa će kredibilitet rejtinga rasti. Dakle, glavna je poenta ulaska u eurozonu jeftinije finansiranje, veći kredibilitet i porast rejtinga. Zadužujete se u svojoj valuti, a sada se zadužujemo u stranoj valuti.”

Rekao je da vjeruje da je potrebna javna rasprava prije uvođenja eura, na kojoj bi sve strane mogle izreći svoje mišljenje. Dodao je kako je možda čak potreban i referendum ali i dodao da o tome ne želi da govori jer će o tome odlučivati politika, a ne on.

Na pitanje o kreditima u švajcarskim francima, Vujčić je kazao da smatra da bi trebalo zabraniti zaduživanje u stranim valutama osim u eurima i naravno u nacionalnoj kuni.