Prekretnica zvana 2017. nastupa neprimjetno

Beč — Bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer smatra da će ova godina ući u istoriju kao prekretnica, slično kao 1945. ili 1989.

ab9d732a49ede1c086810fe7202cf6ec

Kako navodi, polaganjem zakletve Donalda Trampa okončava se 72 godine globalnog vodstva SAD.

„SAD će ostati jedina supersila, koja raspolaže vojnim, ekonomskim, kao i kulturnim sredstvima moći, ali globalni konsenzus da je američko vodstvo dobro za stabilnost svijeta i u interesu SAD nestaju“

U autorskom tekstu objavljenom u dnevniku “Salcburger nahrihten” istaknuto je da se obistinilo ono što su mnogi antiimperijalisti dugo željeli.

Trampov zahtjev “Amerika na prvom mjestu” mijenja ulogu SAD u svijetu, podvukao je Guzenbauer.

“Vara se onaj koji vjeruje da će republikanski vođeni Senat i Kongres zaustaviti Trampa. Svi kritičari u obje kuće moraju više da strahuju za svoj reizbor nego što bi ograničili Trampa”, uvjeren je austrijski političar koji smatra da će Tramp više djelovati kao biznisnem nego kao političar.

Prema njegovom mišljenju SAD bi mogle da od moći koja je branila stabilnost i vrijednosti postati ne tako bitan faktor u svjetskoj politici, a zbog svoje veličine bi mogle postati i najveći izvor nesigurnosti.

Transatlanstki odnosi, kako smatra, biće vraćeni na nivou prije Drugog svjetskog rata, a NATO, koje Tramp smatra prevaziđenim, nalazi se u krizi svrsishodnosti.

Jasno je da idemo ka svetu bez vodstva, jer nema sile koja bi željela ili mogla da zauzme mjesto SAD, naglašava Guzenbauer.