Sankcije protiv Rusije koštale EU 17,6 milijardi eura i 400 hiljada radnih mjesta

Sankcije Europske unije protiv Rusije i uzvratne ruske mjere oštetile su gospodarstvo 27 EU zemalja u iznosu od 17,6 milijardi eura i 400 hiljada radnih mjesta, navodi se u izvješću austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (WIFO).

rusija evropa sankcije

Kako piše Der Standard, ekonomisti WIFO-a procjenjivali su učinak sankcija RF i ruskih kontrasankcija na temelju statističkih podataka za 2015., prenosi Interfax.

Prema njihovim procjenama, Austrija je izgubila 550 milijuna eura i 7 hiljada radnih mjesta, dok je najveći privredni gigant Europske unije – Njemačka – izgubila 97 hiljada radnih mjesta i više od 6 milijardi eura. Šteta po privrednu aktivnost u Francuskoj iznosila je 1,63 milijarde eura, u Poljskoj 1,36 milijardi eura, u Italiji 950 milijuna eura, a u Češkoj 760 milijuna eura.

Izvoz iz Austrije u Rusiju u 2015. godini je pao za gotovo 40% u poređenju s prethodnom godinom, a pale su i isporuke iz drugih zemalja. Međutim, stručnjaci WIFO-a naglašavaju da je pogoršanje vanjskotrgovinskih pokazatelja povezano ne samo s “ratom sankcija”, već i sa slabljenjem ruske privrede uslijed kolapsa cijena nafte i devalvacije rublja.

Tek je nešto više od jedne trećine pada izvoza iz Austrije u RF povezano sa sankcijama, a ne s problemima ruske privrede, a za EU u cjelini ta brojka iznosi 44%. Čak i kada ne bi bilo sankcija, europske bi kompanije izgubile oko 22 milijarde eura zbog smanjenja prodaje u Rusiji.

Prema pisanju Der Standarda, nova procjena štete (17,6 milijarde eura) u obzir uzima samo učinak sankcija i kontrasankcija, a ne i opštu konjunkturu, za što su stručnjaci WIFO-a bili prisiljeni koristiti složene ekonometrijske modele.

Istraživanje je provedeno na zahtjev Ministarstva privrede Austrije.