Profesor koji je predvidio Brexit kaže da je kraj EU moguć do kraja godine

Profesor Mark Blit, koji je predvidio “Brexit”, pobjedu Donalda Trampa u SAD i rezultat italijanskog referenduma, nakon kojeg je premijer Italije Mateo Renci podnio ostavku, sada tvrdi da će se EU raspasti do kraja ove godine.

european-flag

Blit, koji predaje političku ekonomiju na Univerzitetu Braun, smatra da će se EU raspasti možda čak i prije nego što Velika Britanija pokrene raspravu o članu 50, što je početak formalnog procesa izlaska iz Unije.
On tvrdi za BBC da bi za Francusku kobne posljedice mogla imati politika sprečavanja izbora Marin le Pen za predsjednika Francuske, jer ona ima veliku podršku u biračkom tijelu.
“Imamo izbore u Francuskoj, u kojima je veoma uvjerljiva opcija pobjede Nacionalnog fronta u prvom krugu. Tada će svi u Francuskoj organizovati veliku koaliciju koja će pokušati spriječiti njen izbor”, procjenjuje Blit. On nije usamljen u tim prognozama. Zagovornik i jedan od lidera “Brexita” Najdžel Faraž, također, navodi da će doći do kolapsa EU ako Marin le Pen pobedi u Francuskoj.
On kritikuje njemačku kancelarku Angelu Merkel i njenu politiku podrške šengenskoj zoni.
“Vidjeli smo onaj strašni napad u Berlinu na božićnom sajmu. Osoba koja je izvršila napad služila je zatvorsku kaznu u Italiji i iskoristila politiku slobodnog kretanja unutar EU da bi stigla do Njemačke”, navodi Faraž. On ističe da je javnost bijesna, “jer sloboda kretanja kroz EU ne znači slobodu kretanja samo za dobre ljude, već predstavlja slobodu kretanja za kalašnjikove, eksplozive i brojne druge loše stvari”.