NATO Alijansa je realnost za neke zemlje kojima je skupo graditi samostalnu odbranu

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova smatra da Rusija treba da obnovi normalne odnose sa NATO-om, jer je Alijansa vojna realnost.

Meetings of the Defence Ministers at NATO Headquarters in Brussels - North Atlantic Council Meeting

“NATO je realnost, to je vojni faktor. Ne možete se ograničiti samo etiketiranjem. Sa NATO-om treba graditi normalne odnose i obnoviti ono što je postojalo”, izjavio je u itervjuu Interfaksu direktor Direkcije za evropsku saradnju Ministarstva vanjskih poslova Rusije Andrej Kelin.

Na pitanje da li Rusija i dalje gleda na Alijansu kao na anahronizam hladnog rata, on je odgovorio negativno.

“Kakav anahronizam? Mnogim zemljama je jednostavno koristan ulazak u NATO, koristan sa ekonomskog, političkog aspekta, jer ne moraju da grade samostalnu vanjsku politiku, dovoljno je da se priključe zajedničkoj”, rekao je Kelin.

Po njegovim riječima, “postoji masa razloga zbog kojih države, posebno male, žele da budu u toj organizaciji”.

“Nema neophodnosti da se gradi odbrana po cijelom obodu zemlje. Na primjer, Belgija ne mora da ima svoju vojno-morsku flotu, avijaciju, pritivvazdušnu odbranu. Riječ je o podjeli posla, što je mnogo jeftinije. Jedna država, na primjer, izdržava dvije fregate i četiri lovca. A susjedna ispunjava druge bojeve zadatke”, rekao je Kelin.

NATO_Summit_Image_0

Ruski diplomata je kazao da je “naravno, jeftinije biti u takvom vojnom savezu nego samostalno graditi odbranu”.

“Zaista, ne možete da ubjedite zemlje-članice da napuste taj savez, da on predstavlja anahronizam, jer tu odlučuju čisto racionalni rezoni”, dodao je Kelin.