Mein Kampf ponovo bestseler u Njemačkoj

Prvo izdanje knjige Adolfa Hitlera “Majn kampf” u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata postalo je ponovo bestseler i ide u šesto štampanje, saopštio je izdavač ove knjige.

hitler_moja_borba

Institut za savremenu istoriju iz Minhena saopštio je da je 85.000 kopija knjige nacističkog vođe “planulo” sa polica od prvog štampanja u januaru. Ovaj priznati institut tvrdi da se ovim ne promoviše ultradesničarska ideologija nego podstiče debata o porastu oštrih političkih pogleda u savremenom zapadnom društvu.
Organizovan je niz prezentacija i debata o “Majn kampfu” širom Njemačke i Evrope, što je omogućilo da se sagleda uticaj ovog djela na društvo.
“Ispostavilo se da je strah od toga da bi knjiga doprinijela promovisanju Hitlerove ideologije i služila u neonacističke propagandne svrhe potpuno neutemeljen”, rekao je direktor instituta Andreas Viršing.
On je dodao da je “debata o Hitlerovom pogledu na svet doprinijela da se sagledaju uzroci i posljedice totalitarnih ideologija u vrijeme kada desnica ponovo dobija na popularnosti”.